„Canada din inima mea. Rădăcini româneşti”

„Canada din inima mea. Rădăcini româneşti”

În urmă cu 150 de ani, Canada își proclama independența față de Regatul Unit al Marii Britanii. 1 iulie 1867 este data la care prin ”Actul Constituțional de la 1867” Canada este oficial proclamată Confederația Canada.

Din Confederație făceau inițial parte doar patru provincii, Ontario, Quebec, Nova Scotia și New Brunswick, mai târziu alăturându-se Confederația Northwest Territories, formată din Rupert' Land și North-Western Territory, precum și Manitoba, British Columbia și Insula Vancouver.

Pentru a marca cei 150 de independență ai Canadei, Biblioteca Județeană “Mihai Eminescu” Botoșani, vă invită vineri, 30 iunie, la un moment aniversar “Canada din inima mea. Rădăcini românești”, începând cu orele 11:00, în Sala de Lectură.

Acest eveniment a devenit posibil graţiee forturilor extraordinare ale prof. univ. Vania Atudorei precum şi Ministerului Federal al Patrimoniului Canada, Asociației Române din Laval – Canada și Parlamentului Canadei.

Profesorul Vania Atudorei, microbiolog român, originar din Botoşani, actualmente director general al unei companii farmaceutice canadiene și profesor universitar la Gerald - Godin College din Laval – Montreal este un vechi și apropiat prieten al Bibliotecii Județene Botoșani. De-a lungul anilor, domnul Atudorei a întregit colecțiile Cabinetului Numismatic al bibliotecii cu numeroase exponate de valoare, având în prim plan statul canadian.

Cuvântul de deschidere al manifestării, „Biblioteca spațiu multicultural fără frontiere”, va fi rostit de prof. Cornelia Viziteu. Directorul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani va evidenția multiplele proiecte naționale, dar mai ales internaționale in care biblioteca din Botoșani a fost implicată de-a lungul timpului, cu un exemplu recent, „Simpozionul Eminescu – Carte. Cultură. Civilizație”.

Domnul Vania Atudorei va susține Conferința “Canada 150 de ani”, o trecere în revistă a istoriei statului nord-american, dar si a relațiilor în toate domeniile și mai ales culturale pe care acesta le-a dezvoltat de-a lungul timpului cu România. Botoșaniul are, de altfel, o legătură specială cu Canada, prin prisma înfrățirii cu orașul Laval, din districtul Quebec.

Participanții la manifestarea de vineri vor putea admira și Expoziția aniversara dedicată fondării statului canadian și relațiilor bilaterale româno-canadiene. Organizată de Vania Atudorei, împreună cu Mihai Cornaci, custodele Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Județene Botoșani, expoziția se dorește a fi un scurt documentar al istoriei Canadei, format din piese filatelice originale, cărți poștale ilustrate, copii după acte oficiale și articole din presa canadiana, pliante și alte efemeride. Majoritatea exponatelor, care vor rămâne în colecțiile bibliotecii, au fost puse la dispoziţie cu amabilitate și prietenie de doamna MélanieJoly, Ministrul canadian al Patrimoniului.

Vă așteptăm cu drag la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, pentru a participa la acest eveniment deosebit ce-și dorește să deschidă noi punți de legătură între România și Canada.

Stirea anterioara

Pedepse mai mari pentru șoferi. Cei care nu opresc la semnalele polițiștilor, aspru sancționați

Stirea Urmatoare

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice. Câți bani pot primi angajații

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.