Nu toată odihna este la fel atunci când vine vorba de curățarea creierului

Nu toată odihna este la fel atunci când vine vorba de curățarea creierului

Un nou studiu arata ca adancimea somnului poate avea un impact asupra capacitatii creierului de a curata proteine toxice si alte „deseuri”. Intrucat somnul devine din ce in ce mai usor si mai intrerupt pe masura ce devenim mai batrani, cercetarea intareste si probabil explica legaturile dintre imbatranire, lipsa somnului si cresterea riscului aparitiei bolii Alzheimer.

„Somnul este esential pentru sistemul de inlaturare a resturilor din creier, iar acest studiu arata ca, cu cat este mai adanc somnul, cu atat este mai bine”, a precizat Maiken Nedergaard, co-directoare a Center for Translational Neuromedicine de la University of Rochester Medical Center (URMC) si autor principal al studiului. „Aceste descoperiri adauga la setul de dovezi conform carora calitatea somnului si lipsa odihnei pot prezice aparitia dementei si bolii Alzheimer”, a adaugat cercetatoarea.

Studiul, care apare in jurnalul Science Advances, indica faptul ca activitatea lenta si stabila a creierului si a sistemului respirator asociata cu somnul non-REM este optima pentru functionarea sistemului glimfatic, procesul unic al creierului de a inlatura „deseurile”, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.

In cadrul cercetarii, cercetatorii au efectuat experimente pe soareci care au fost anesteziati in sase moduri. Sub anestezie, cercetatorii au urmarit activitatea creieierului, a sistemului cardiovascular si a procesului de curatare. „Undele sincronizate ale activitatii neurale in timpul somnului adanc, in special in activarea tiparelor care se deplaseaza din partea anterioara a creierului spre partea posterioara, coincid cu ceea ce este cunoscut cu privire la fluxul de lichid cefalorahidian prin tesutul creierului care curata resturile.

Stirea anterioara

Doi tineri de 21 și 16 ani răniți în urma unui accident rutier produs în județul Botoșani

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.