Ce se întâmplă dacă nu bem suficientă apă. Avertismentul specialiștilor

Ce se întâmplă dacă nu bem suficientă apă. Avertismentul specialiștilor

Ce se întâmplă în organism dacă nu ne hidratăm corect. Toată lumea știe că fără apă, organismul uman nu poate supraviețui.

Câtă apă trebuie să consumăm
Cum te hidratezi corect. Fiecare celulă, fiecare țesut și fiecare organ au nevoie de apă pentru a funcționa corect. Apa este folosită pentru a menține temperatura corpului, a elimina toxinele și pentru lubrifierea articulațiilor.

În Marea Britanie, NHS recomandă oamenilor să bea șase până la opt pahare de apă pe zi, subliniind că organismul își ia apă și din unele alimente. În 2016, ideea că cea mai bună hidratare se face doar din apă a fost respinsă de doctorul Stuart Galloway, profesor asociat în fiziologie și nutriție la Universitatea din Stirling. Iată ce trebuie să știți despre hidratare și cum ajută organismul, potrivit Healthdigest.

Plămânii au nevoie de o bună hidratare
Apa are numeroase beneficii pentru corp:
de la promovarea digestiei sănătoase
reglarea temperaturii corpului
până la îmbunătățirea sănătății respiratorii

Plămânii sunt un organ incredibil de complex și delicat, care joacă un rol crucial în respirație. Pentru a vă ajuta plămânii să funcționeze cât mai bine, este vital să-i mențineți hidratați cu o cantitate constantă de apă. În acest fel, plămânii pot îndeplini sarcinile complicate de a schimba oxigen și dioxid de carbon, ajutându-vă să respirați mai ușor.

Legătura dintre deshidratare și probleme respiratorii
Una dintre modalitățile principale prin care deshidratarea afectează sistemul respirator constă în reducerea producției de mucus. Acesta este o componentă critică a mecanismului de apărare al organismului împotriva:
poluanților din aer
iritanților
agenților patogeni (conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA)

Acționează ca un lubrifiant, captând particule străine și împiedicându-le să ajungă în țesuturile delicate ale plămânilor. Când se instalează deshidratarea, organismul conservă apa, iar asta duce adesea la o scădere a producției de mucus. Prin urmare, căile respiratorii devin mai susceptibile la iritații și infecții, întrucât le lipsește bariera de protecție oferită deun mucus adecvat.

Când corpul este deshidratat, elasticitatea țesuturilor pulmonare este compromisă
Un studiu publicat în Thorax, în 2018, arată că atunci când corpul este deshidratat, elasticitatea țesuturilor pulmonare este compromisă. Înseamnă că plămânilor le este mai greu să se extindă și să se contracte eficient cu fiecare respirație. Atunci când țesuturile pulmonare nu au suficiente fluide, se reduce flexibilitatea, făcând respirația mai dificilă, crescând riscul unor probleme legate de plămâni.

Deshidratare și boli pulmonare
Potrivit unui raport din 2006 publicat în Jurnalul American de Biologie celulară și moleculară respiratorie, legătura dintre deshidratare și probleme respiratorii devine și mai evidentă la persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bronșita sau astmul.

Deshidratarea poate exacerba simptomele acestor afecțiuni, ducând la creșterea dificultății respiratorii, tuse și disconfort. În BPOC, de exemplu, căile respiratorii sunt deja îngustate și inflamate, iar deshidratarea poate îngusta și mai mult aceste pasaje de aer, făcând și mai dificilă respirația.

Hidratarea, crucială pentru transportul oxigenului
Deshidratarea poate îngreuna respirația și poate declanșa crize de astm și reacții alergice. Un raport din 2019 din Journal of Exercise Rehabilitation a arătat că deshidratarea poate duce la îngroșarea stratului de mucus din căile respiratorii, ceea ce poate îngreuna respirația și poate declanșa anafilaxia. De asemenea, poate duce la creșterea rezistenței căilor respiratorii, la inflamație și la reducerea producției de lichid la suprafața căilor respiratorii.

Hidratarea adecvată este crucială pentru transportul oxigenului de la plămâni către restul corpului. Deshidratarea poate duce la:

scăderea volumului de sânge
un sânge mai gros (conform Fundației Inimii), afectând capacitatea organismului de a furniza oxigen în mod eficient.
O situație îngrijorătoare pentru persoanele cu boli pulmonare la care schimbul de oxigen este compromis.

Pe lângă apă, puteți include și alimente hidratante în dietă. Fructele și legumele cu conținut ridicat de apă, cum ar fi pepenele verde, castraveții și portocalele, pot fi deosebit de benefice. Aceste alimente nu numai că vă ajută să rămâneți hidratat, dar  oferă și organismului vitamine și minerale esențiale care susțin funcția pulmonară și bunăstarea generală. Făcând hidratarea o prioritate și încorporând-o în rutina zilnică, puteți îmbunătăți în mod proactiv sănătatea plămânilor și bunăstarea generală.

Stirea anterioara

Horoscopul săptămânii 13-19 noiembrie. Luna Nouă aduce noi șanse și oportunități pentru toate zodiile

Stirea Urmatoare

Șoferii au interzis! Amenzi pentru cei care merg să facă poze în lanul de rapiță

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.