Un director al INFP face declaratii șocante! „Următorul cutremur va fi devastator”

Un director al INFP face declaratii șocante! „Următorul cutremur va fi devastator”

Seismul de vineri noapte a băgat iar spaima în români. Iniţial, a fost estimată o magnitudine de 6 pe Richter, apoi a fost „degradat” la 5,6, iar acum se menţionează doar 5,3. Specialiştii spun, însă, că avem de-a face cu o ”ciudăţenie”!

Cutremurul care a zguduit România vineri noapte la ora 2.11 s-a simţit cu o intensitate de la IV la VI, pe scara Mercalli, adică de la moderat la puternic, şi a avut o răspândire puţin obişnuită. S-a simţit de la Iaşi şi Bacău până-n Bucureşti, Craiova şi Giurgiu. Interesant este că a fost simţit şi la Chişinău (Republica Moldova) şi în Odessa (Ucraina), dar şi la vecini – la Sofia şi Varna (Bulgaria), la Niš (Serbia) şi la Skopje (Macedonia). De regulă, undele seismice din Vrancea se îndreaptă spre Bucureşti şi în rare cazuri spre Iaşi şi Chişinău, la nord, sau până în Macedonia.

„Se reanalizează datele, dar din primele estimări seismul ar fi avut o magnitudine mai mare decât 5,3, posibil 6, iar adâncimea la care s-a produs ar putea fi reevaluată la peste 110 km. Se pare că a fost o dublă ruptură acolo, dar în acest moment reanalizăm datele. Aşa a fost şi în 1977, dar atunci magnitudinea a fost de 7,2”, ne-a explicat Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). După zeci de ani de studiu al seismelor din România, Gheorghe Mărmureanu este de părere că următorul cutremur major din România va fi similar cu cel devastator din 1940.

„Nimeni în această lume nu poate face predicţii în legătură cu următorul cutremur puternic. Însă, eu am studiat toate seismele din România, începând cu 1730, şi am observat că acestea se pot produce la o diferenţă de 40-102 ani, unul de altul. Aşadar, o marjă foarte mare. Totuşi, sunt de părere că următorul cutremur puternic din România va fi similar cu cel din 1940”, ne-a declarat Gheorghe Mărmureanu. La 10 noiembrie 1940, ora 3.39 dimineaţa, la Panciu, în zona Vrancea s-a produs un seism de magnitudine 7,4, la o adâncime de 133 km. A fost simţit până la Kiev şi Moscova în est şi până la Cracovia (Polonia) în vest. Efectele au fost devastatoare în centrul şi sudul Moldovei şi în Muntenia. S-au înregistrat 1.600 de morţi şi 12.100 de răniţi.

Specialiştii spun că triunghiul îţi salvează viaţa

Şeful Ambulanţei şi managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internaţionale de Salvare (ARTI), Doug Coop, specializat în dezastre naturale şi în salvarea de vieţi, recomandă şi metoda cunoscută ca „triunghiul vieţii – zona care te poate salva”. Printre altele, specialistul, care de-a lungul carierei a intrat în sute de clădiri prăbuşite pentru a salva oameni, susţine că teoria potrivit căreia în caz de cutremur este bine să ne adăpostim sub o masă sau sub tocul uşii este total greşită. Copp a publicat „Cele 10 reguli de supravieţuire în caz de cutremur” din experienţa sa de salvator, arată adevarul.ro. Astfel, printre altele, acesta spune că „Poţi supravieţui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el”. Sursa: click.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

166 de locuri disponibile pentru admiterea la instituții militare de învățământ care școlarizează personal pentru nevoile MAI

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.