Fermierii, forţaţi să încheie contracte de muncă pentru zilieri

Fermierii, forţaţi să încheie contracte de muncă pentru zilieri

Noul Cod al Muncii a dus la semnarea a peste 200.000 de noi contracte de muncă, potrivit statisticilor Ministerului Muncii. O parte dintre acestea, mai ales în agricultură, au fost încheiate pentru zilieri, deoarece registrele speciale pentru aceştia au fost tipărite cu întârziere.

 

Legea Zilierilor prevede că oamenii angajaţi cu ziua trebuie trecuţi în registre tipărite la Imprimeria Naţională. Deşi legea a intrat în vigoare la începutul lunii mai, aceste registre nu au ajuns încă la angajatori.

 

Mirela Pocotilă, fermier din Ialomiţa, spune că a trebuit să încheie contracte temporare de muncă pentru zilieri şi să plătească toate contribuţiile sociale aferente acestora. În plus, oamenii obişnuiţi cu munca cu ziua nu au respectat întotdeauna programul de lucru stabilit în contract.

Ialomiţa este unul dintre puţinele judeţe în care angajatorii nu au fost lăsaţi să folosească modelul de registru din anexa Legii Zilierilor. Şeful ITM Ialomiţa, Marian Nedelcu, a explicat pentru România liberă că legea nu prevede alternativă la registrul special şi că firmele care nu îl folosesc vor fi amendate, în caz de control.

 

Alte inspectorate au decis însă să ajute firmele să angajeze zilieri, permiţându-le să folosească, temporar, modelul din anexa legii. "Din moment ce textul a fost publicat în Monitorul Oficial, o problemă administrativă nu poate împiedica aplicarea legii,", spune Şeful ITM Neamţ, Ioan Popescu. Acesta a adăugat că, dacă ţin evidenţa zilierilor în mod corect, angajatorii nu riscă amenzi.

La solicitarea României libere, Inspecţia Muncii a tranşat problema: până la difuzarea registrelor de către Imprimeria Naţională, angajatorii pot ţine evidenţa zilierilor în documente proprii care să respecte modelul din anexa legii 52/2011.

Traseul registrelor

Fiecare Inspectorat Teritorial de Muncă a comandat un anumit număr de registre, fie estimând necesarul, fie pe baza cererilor făcute de companii. Datele au fost centralizate la Inspecţia Muncii, care a comandat la Imprimeria Naţională 7.700 de astfel de documente. Deşi, potrivit Imprimeriei, o asemenea comandă se livrează în trei zile, registrele sunt încă pe drum.  "Sperăm să le avem mâine (marţi, n.r.) la prima oră," ne-a spus Nedelcu.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pompierii dorohoieni au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la motorul unei autoutilitare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.