Fenomenul care strică vacanțele românilor pe litoral. Turiștii care intră în apă pot face șoc termic. „Amorțesc picioarele”
Turiștii aflați pe litoral, în vacanță, au avut un șoc, marți dimineață, când au vrut să intre în apă. Marea nu avea mai mult de 12 grade Celsius, în condițiile în care cu o zi în urmă avea 23-24 de grade.
Salvamarii au arborat steagul galben pe mai multe plaje, ca să-i avertizeze pe temerari că pot face un șoc termic, mai ales că vremea e foarte caldă. Fenomenul de răcire bruscă a apei are o explicație.
Specialiștii vorbesc despre un fenomen oceanografic numit „upwelling” prin care curenții aduc la suprafață apă rece din adâncuri. Contează și felul în care bate vântul: meteorologii spun că de luni seara a început să sufle dinspre uscat spre mare.
Marți dimineață, salvamarii au arborat steagul galben, și avertizează că diferențele mari de temperatură pot provoca șoc termic.
Când corpul este expus la temperaturi ridicate de 30-34 grade Celsius pe plajă, și apoi în apă foarte rece, sub 15 grade, vasele de sânge se contractă brusc și pot apărea tulburări de ritm cardiac. În cazuri grave, se poate ajunge la stop cardiorespirator.
Cum au fost salvați doi adulți și un copil de la înec. Celelalte persoane din grup încă sunt căutate în Dunăre
Medicii le recomandă celor care sunt în vacanță la mare să intre în apă treptat și să iasă repede. În plus, să nu intre în stare de ebrietate, condiție care le poate altera simțurile.
Deși plajele sunt pline de turiști, doar câțiva se încumetă să facă baie în mare. Cei mai mulți se mulțumesc cu priveliștea și briza mării. Singurii care se pot relaxa înotând sunt cei cazați în hoteluri sau pensiuni cu piscină.
„Te doare carnea pe picioare”
În stațiunea Mamaia, de la 24 de grade, marea a pierdut 11 grade, iar apa este rece ca gheața.
Bărbat: „Foarte, foarte rece, nu știu din ce cauză.”
Femeie: „Foarte rău este, de la congelator, foarte rece. Simți că îți amorțesc picioarele.”
Bărbat: „Dacă stai mai mult de două, trei minute te doare carnea pe picioare."
Salvamarii au arborat steagul galben pentru șoc termic, un avertisment mai puțin obișnuit.
Gabi Culea, șef Serviciu Salvamar Mamaia: „Atentionăm turiștii să fie cu mare băgare de seamă să nu intre brusc în apă."
Potrivit medicilor, atunci când intrăm de la peste 30 de grade, direct din soarele fierbinte, în apa rece a mării, organismul reacționează puternic și poate să apară șocul termic.
Ritmul cardiac crește brusc, vasele periferice de sânge se contractă și poate suverni infarctul. Apoi, dupa 3-4 minute, musculatura periferică se răcește și scade forța în brațe și picioare. Dacă aceste simptome vă prind în larg, riscul de a nu vă putea întoarce crește.
Iar în etapa medie, de peste 30 de minunte, poate apărea hipotermia. După aceste etape, pândesc și alte complicații.
Ana Maria Neagu, paramedic plajă: „Preinfarct, leșin, stare de greață, dureri de cap.”
Dincolo de aceste riscuri, răcirea bruscă a apei mării are loc atunci când vântul bate, uneori, dinspre țărm către larg. Apa calda este impinsă de curenți prin mișcări de rotație de la suprafață, iar în locul ei, în apropierea țărmului, ajunge apa rece. Se mai numește și upwelling sau inversiune termică.
Răzvan Mateescu, cercetător Institutul Grigpre Antipa Constanța: „Temperatura apei scade brusc chiar în interval de câteva ore.”
Teperatura apei se va echilibra și va începe să crească în urmatoarele zile, spun meteorologii.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.