Polițiști, pompieri și jandarmi fac front comun pentru „1 MAI în siguranță”

Polițiști, pompieri și jandarmi fac front comun pentru „1 MAI în siguranță”

Vă prezentăm măsurile dispuse la nivelul județului Botoșani pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în contextul sărbătoririi Zilei de 1 Mai.

Așa cum v-am obișnuit și în aceste zile, polițiștii vor fi la datorie, pentru ca cetățenii să petreacă această minivacanța în deplină siguranță.

Începând de mâine, la nivelul județului vor fi mobilizați, în medie, zilnic, peste 120 de polițiști. 
Principalele misiuni ale acestora vor fi prevenirea și combaterea faptelor ilegale, precum și fluidizarea traficului pe drumurile publice. 

Având în vederea, că în aceste zile traficul va fi aglomerat pe anumite artere rutiere, polițiștii își vor intensifica eforturile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. Echipajele rutiere vor fi prezente pe drumurile publice, cu autospecialele dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest pentru depistarea conducătorilor auto care reprezintă un pericol atât pentruei, cît și pentru ceilalți participanți la trafic.

Pentru protejarea cetățenilor, polițiștii se vor concentra pe zonele cu risc de producere a unor incidente care ar putea să tulbure liniștea și ordinea publică sau să-i pună în pericol, cum ar fi cluburi, discoteci, locuri în care se formează aglomerări de persoane sau locurile de agrement.

Vă recomandăm să respectați normele de conviețuire socială, drepturile și libertățile celorlați, iar dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sau dacă asistați la comiterea vreunei astfel de fapte, nu ezitați să apelați 112 sau să vă adresați celui mai apropia polițist.

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea si siguranța publică la cea de-a XV-a ediție a Târgului Regional de Zootehnie, Utilaje Agricole și Produse Traditionale, organizat în incinta Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Popauți.

Jandarmii botoșăneni, în cooperare cu efective de poliție și pompieri, vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale de natură penală și contravențională, fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și pentru prevenirea și stingerea unor eventuale incendii, conform competențelor legale ale instituțiilor din care fac parte.

Sâmbătă, jandarmii vor fi prezenți și la ceremonialul militar dedicat sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, desfășurat la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial, unde, pe lângă executarea misiunii de ordine publică, vor participa în cadrul detașamentului de onoare, alături de reprezentanții celorlalte instituţii participante.

De asemenea, jandarmii vor acţiona permanent, atât în cadrul echipajelor proprii, cât si în sistem integrat, împreună cu polițiștii botoșăneni, pentru prevenirea faptelor de tulburare a ordinii și liniștii publice și verificarea respectării prevederilor Legii nr.54/2012 privind desfășurarea activităților de picnic. Reamintim cetățenilor că aprinderea focului și desfășurarea activităților de picnic în locuri neamenajate și nemarcate corespunzător constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1000 de lei la 3000 de lei.

Persoanele care desfăşoară activități de picnic au obligaţia să supravegheze focul pentru a împiedica incendierile, să nu modifice sau să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor special amenajate și să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate.

Recomandăm participanților la manifestările publice să adopte un minim de măsuri de autoprotecție, să respecte măsurile stabilite de organizatori și forțele de ordine și să solicite sprijinul autorităților în mod direct sau prin apel la numărul unic de urgență 112 atunci când situația o impune.

La nivelul Poliţiei de Frontieră Botoşani, pentru evitarea aglomerărilor, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului în punctele de trecere, unde la nevoie se vor crea fluxuri suplimentare de control, în funcție de valorile de trafic. 

În vederea fluidizării traficului la granița de est, menţinem permanent legătura cu autorităţile de frontieră vecine, în vederea dispunerii unor măsuri comune. Reamintim că frontiera cu R. Moldova este graniţă externă a Uniunii Europene, sens în care la timpul necesar pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor, se mai adaugă și cel necesar efectuării controlului celorlalte autorități.

Pentru a evita aglomerarea punctelor de tecere a frontierei, participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro, care prezintă informații în timp real despre toate punctele de frontieră.

În perioada minivacanței de 1 Mai, specialiştii centrului vor desfășura, la nivelul județului, activități de prevenire și informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, în cadrul campaniei naționale ”Consumul de droguri ne privește pe toți”.

Acțiunile preventive vor fi centrate, în principal, în spațiile recreaționale aglomerate care, în aceste zile libere, vor reprezenta atracții turistice, zonele turistice sau de agrement, evenimentele cu public numeros.

Pentru a petrece în siguranță, vă recomandăm să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute, să nu consumați băuturi din sticle desfăcute, să supravegheați prepararea băuturilor solicitate, sa fiți atenți la prieteniile ocazionale și să nu dați curs conflictelor spontane. 

Atât pentru siguranța dumneavoastră, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic, nu trebuie să conduceți autoturisme dacă sunteți sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor.

Agenţia Naţională Antidrog reamintește faptul că oferă, gratuit și confidențial, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.

În cazul unor situaţii deosebite, puteți apela Tel. Verde: 0800 870 070 sau numărul unic de urgenţă 112.

Pompierii militari vor fi la datorie, în județul Botoșani, în perioada 29 aprilie – 01 mai a.c. Aceștia vor fi pregătiți să acționeze pentru stingerea incendiilor, salvarea persoanelor sau a animalelor din medii ostile vieții, în situația în care se vor înregistra astfel de cazuri și pentru acordarea primului ajutor medical. 

O atenție deosebită va fi acordată Târgului Regional de Zootehnic, Utilaje Agricole și Produse Tradiționale care va avea loc în perioada 29 – 30 aprilie, la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți.

În fiecare zi, trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, una de descarcerare și o ambulanță SMURD, se vor afla în apropierea locului de desfășurare a manifestărilor cultural-artistice pentru a asigura o intervenție imediată.

În această perioadă, tot mai multe persoane îşi petrec timpul liber în mijlocul naturii. Acestea trebuie să respecte măsurile de prevenire a incendiilor și să aibă mare grijă la modul în care pregătesc grătarul, dacă merg la iarbă verde, de 1 Mai. 

Precizăm faptul că este interzisă folosirea focului deschis la mai puțin de 10 metri faţă de locurile în care există materiale combustibile (lemn, hârtie etc.) sau la mai puțin de 40 de metri faţă de zonele cu pericol de explozie (aze şi lichide combustibile, vapori inflamabili etc.)

Astfel, sfătuim cetățenii să aprindă focul la distanțe de siguranță, doar în locurile special amenajate și fără să folosească substanţe inflamabile. Nu trebuie aprinse focare direct pe sol pentru că flăcările se pot extinde la vegetație, într-o clipă de neatenție. 

Arderea va fi supravegheată continuu, deoarece vântul ar putea schimba direcţia flăcărilor și chiar duce scânteile la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată.

Este recomandat ca cetățenii să aibă la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu sau o rezervă de apă. 

Înainte de a pleca din pădure, locul pregătirii grătarului va fi verificat cu mare atenţie. Jarul trebuie stins, iar cenușa acoperită cu pământ. 

Nu în ultimul rând, copiii trebuie supravegheați permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia.

Orice început de incendiu observat trebuie să fie anunţat la numărul unic de urgenţă 112, pentru a fi lichidat de către pompieri înainte de a produce pagube materiale sau pierderi de vieţi omeneşti.

Stirea anterioara

Concurs de cultură și educație financiar-contabilă susținut de Consiliul Județean Botoșani

Stirea Urmatoare

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce nu trebuie să faci pe 23 aprilie

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.