Dascăl de România: profesorul care ţine pe banii lui „fabrica” de genii în robotică, de la Botoşani

Dascăl de România: profesorul care ţine pe banii lui „fabrica” de genii în robotică, de la Botoşani

Profesorul Grigore Luisian a creat o adevărată fabrică de puşti geniali la Palatul Copiilor din Botoşani. Şi-a creat propriul laborator de robotică, unde „antrenează“ echipe care, an de an, câştigă premii naţionale şi internaţionale la concursurile de tehnică şi de inventică. O invenţie creată în laboratoarele profesorului Luisian i-a uimit până şi pe specialiştii de la NASA.

La Palatul Copiilor din Botoşani, zeci de puşti geniali creează pe bandă rulantă invenţii care uimesc lumea ştiinţifică internaţională. În două cămăruţe care servesc drept laborator, cu aparatură improvizată, au luat naştere în ultimii cinci ani: braţul robotic – premiat cu locul I şi cu 7.000 de euro la „Tech School“, o competiţie internaţională la care au partipat specialişti de la NASA –, roboţi de luptă câştigători la concursuri studenţeşti universitare internaţionale, precum Infomatrix, invenţii practice care fac an de an senzaţie la Salonul Naţional de Inventică din Capitală.

În 2015, în laboratorul de tehnologie de la Palatul Copiilor din Botoşani, a fost creat primul robot umanoid din România. În spatele „minunii“ stau pasiunea pentru ştiinţă a elevilor, care preferă să lipească circuite şi să inventeze tot felul de lucruri ingenioase, sacrificându-şi timpul liber, dar şi dăruirea celui care a dat naştere, de fapt, acestui fenomen la Botoşani: profesorul de matematică şi fizică Grigore Luisian (46 de ani).

Pionierii noilor tehnologii

Povestea a început în urmă cu 20 de ani. În 1994, profesorul de matematică Grigore Luisian a construit un club de electronică şi informatică la Palatul Copiilor, pe care l-a denumit PACO (n.r. – abreviere de la Palatul Copiilor). În jurul lui, îi strângea pe toţi puştii pasionaţi de circuite, tehnică şi mai ales de informatică, o disciplină nouă la acea vreme în programa şcolară.

„Eram profesor de matematică, fizică şi informatică. Aveam studii în domeniile astea şi puteam să-i învăţ. Oricine dorea să afle lucruri noi, să înveţe pe toată lumea lucruri noi era binevenit“, îşi aminteşte Luisian. La cercul său avea elevi de la primele clase de gimnaziu până la cei de liceu, în an terminal.

Conexiune la internet în premieră Cea mai mare provocare şi cea mai mare dorinţă în acelaşi timp a grupului PACO era conectarea la internet. În acea perioadă, 1994-1997, Botoşaniul nu avea internet. Singurele servere importante erau la Bucureşti. Pentru a studia şi pentru a fi în pas cu tehnologia, conexiunea la cea mai mare bază de date virtuală din lume era esenţială.

După ore de simulări, documentare şi teste, profesorul Luisian, împreună cu nişte copii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, a realizat aproape imposibilul: a „păcălit“ sistemul şi a simulat o conexiune la internet pentru a realiza primul site web din Botoşani şi unul dintre cele mai bune din ţară. Profesorul a primit felicitări din toată ţara, inclusiv de la marile universităţi tehnice, uimite de performanţele copiilor din nordul Moldovei, locul unde nici măcar nu exista conexiune la internet. „Cert este că am realizat primul site din Botoşani, dar a fost găzduit gratuit de un server din Franţa. Simulam internetul şi ne conectam cu minutul la un server din Bucureşti prin linia telefonică. Mai târziu, am făcut prima pagină despre Botoşani“, precizează Grigore Luisian.

Sute de premii Noua echipă PACO a câştigat sute de locuri întâi la concursuri de robotică şi de inventică, la toate nivelurile. Concursurile naţionale pentru liceeni ajunseseră o formalitate, spune profesorul lor, echipa participând cu succes la competiţii universitare, unde au îngenuncheat universităţi de renume din toată ţara, masteranzi şi doctoranzi. Citește integral pe adevarul.ro.

Stirea anterioara

Surpriză din partea autorităților din Hilișeu-Horia la împlinirea unui secol de viață - FOTO

Stirea Urmatoare

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.