Poliția vine la ușă dacă ai căutat așa ceva pe google. Românii trebuie să aibă grijă

Poliția vine la ușă dacă ai căutat așa ceva pe google. Românii trebuie să aibă grijă

E adevărat că pe google poți găsi orice, de la știri interesante la rețete de prăjituri sau sfaturi mai mult sau mai puțin utile. De asemenea, când vrei să afli răspunsul la ceva, google îți poate veni în ajutor. Uneori, însă, motorul de căutare se poate transforma într-un dușman de temut. Iată lucrurile pe care nu ar trebui să le cauți pe internet!

Lucruri pe care să nu le cauți pe google
Puține lucruri sunt atât de revelatoare ca istoricul de căutare al unei persoane, iar poliția are nevoie, de obicei, de un mandat pentru un suspect cunoscut pentru a solicita aceste informații intime. Dar un caz recent a arătat că anchetatorii pot solicita astfel de date în ordine inversă, cerând mai întâi celor de la Google numele persoanele care au căutat un anumit cuvânt cheie.

În urmă cu ceva timp, poliția l-a arestat pe Michael Williams, un bărbat acuzat de infracțiuni intime, pentru că ar fi dat foc mașinii unui martor în Florida. Anchetatorii au făcut legătura între Williams și incendiul provocat, după ce au trimis un mandat de percheziție la google, prin care au solicitat informații despre utilizatorii care au căutat adresa imobilului respectiv.

Ulterior, dosarul a fost desecretizat, astfel că s-a aflat totul. Potrivit documentelor judiciare, google a furnizat IP-urile persoanelor care au căutat adresa victimei incendiului. Pe una dintre acestea au legat-o de numărul de telefon al lui Williams. Poliția s-a folosit apoi de înregistrările convorbirilor telefonice pentru a identifica locația dispozitivului bărbatului.

Mandatul original trimis către Google este încă sigilat, dar raportul oferă un alt exemplu al unei tendințe din ce în ce mai mari de solicitări de date către gigantul motoarelor de căutare, în care anchetatorii cer date despre un grup mare de utilizatori, mai degrabă decât o cerere specifică privind un singur suspect. Așadar, dacă nu vrei să ai probleme cu Poliția, încearcă să eviți căutările care te-ar putea incrimina.

IP-ul tău ar putea apărea pe o listă de suspecți
Pentru a nu apărea pe o listă de suspecți, evită căutările precum: cum se construiește o bombă sau cum se confecționează amfetaminele. Nu mai este niciun secret că utilizatorii sunt extrem de expuși pe internet.

Datele personale ale acestora ajung să fie folosite în diverse campanii de marketing online, dar şi în campanii electorale. Mai mult, specialiștii atrag atenția că ceea ce ajunge în mediul online în cele mai multe cazuri nu dispare definitiv niciodată și este posibil să fie recuperat chiar și după ce autorul inițial a eliminat datele respective.

Sursa: impact.ro

Stirea anterioara

Expoziția personală de grafică „Corneliu Dumitriu – șaizeci și opt”

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.