Ultima strigare pentru poliţe RCA ieftine

Ultima strigare pentru poliţe RCA ieftine

Acţiunile întreprinse de Autoritatea de Supraveghere Financiară pe piaţa poliţelor obligatorii de răspundere civilă auto vor determina firmele să îşi schimbe atitudinea în privinţa politicii de preţ.

Societăţile de asigurare care vând poliţe RCA au cel puţin două motive să crească primele de asigurare anul acesta. Primul dintre ele, care a generat deja o schimbare de atitudine vizibilă în ceea ce priveşte politicile de comunicare ale câtorva companii, îl reprezintă controalele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a efectuat în ultima vreme pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto. În urma verificărilor s-a luat, pentru prima dată în istoria modernă a asigurărilor din România, decizia de a ridica temporar licenţa de vânzare RCA a unei companii. Deşi sancţiunea a durat doar câteva săptămâni, ea a fost un exemplu dur nu doar pentru societatea vizată (Euroins), ci şi pentru celelalte companii care vând RCA.

„Amenzile nu au un efect atât de puternic, însă atunci când ţi se ridică dreptul de a vinde RCA doare rău. Aceste controale sunt doar un efect, semnalul s-a dat la începutul acestui an, când ASF a dat o normă care spune că asigurătorii trebuie să fixeze un preţ care să le permită să acopere cheltuielile cu plata daunelor şi emiterea poliţelor RCA“, explică un broker de asigurare. De altfel, un prim val de scumpiri a trecut deja în al doilea trimestru al acestui an, după cum arată datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Un al doilea argument pentru creşterea preţului RCA îl constituie intenţia Ministerului Sănătăţii de a direcţiona o parte din încasările asigurătorilor către sistemul de urgenţe. Ideea, readusă recent în discuţie de ministrul Eugen Nicolaescu, îi aparţine secretarului de stat Raed Arafat şi se bazează pe faptul că majoritatea cazurilor care ajung la urgenţe sunt generate de accidente rutiere.

Discuţiile în acest sens sunt deja avansate, reprezentanţii asigurătorilor întâlnindu-se în mai multe rânduri cu cei ai Ministerului Sănătăţii. „Cele mai multe accidente rutiere se finalizează cu traume care au nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă. Probabil, până la sfârşitul anului, vom realiza formele tehnice ale unui astfel de transfer“, spune ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu.

S-au produs deja scumpiriIncrease

La câteva luni după intrarea în vigoarea a normei care le obligă să adecveze prima de asigurare la costurile suportate, societăţile de asigurare au operat deja scumpiri în ceea ce priveşte poliţa de răspundere civilă auto. La finele lunii iunie, prima medie la poliţele RCA vândute de cele mai mari societăţi de asigurare din România era de 285 de lei, cu 110 lei mai mult decât la sfârşitul lunii martie, după cum arată un calcul Capital bazat pe datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România.

Cele mai mari creşteri de preţuri faţă de luna martie le-au operat societăţile Omniasig şi Uniqa, care au majorat prima medie cu 52%. Ele sunt urmate de Groupama şi Allianz Ţiriac, cu câte 48%, şi de Asirom şi Carpatica, cu câte 44%. Dintre marii jucători, şi Astra a mai crescut preţul, cu  43%.

De altfel, societatea de asigurări, care este şi cea mai mare din România după primele brute subscrise, a mai operat şi ulterior majorări de preţuri, schimbându-şi radical politica de vânzare, dar şi pe cea de comunicare, în sensul că nu se mai bazează pe preţurile mici. „Astra a operat mai multe scumpiri de la începutul acestui an. De două luni nici nu mai este între primele trei societăţi în ceea ce priveşte preţul. Preţurile au mai crescut şi la Euroins, după ce societatea a reprimit dreptul de a vinde. În acest moment, din datele noastre, cel mai ieftin vând City Insurance şi Asirom“, spune Bogdan Andriescu, şeful Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări.

Despăgubirile prind viteză

Primele şase luni ale acestui an au adus un reviriment pentru piaţa RCA, fiind semestrul cu cele mai bune rezultate de la începutul crizei economice, în 2008. Totuşi, vestea proastă pentru societăţile de asigurare este că despăgubirile au continuat să crească. În fapt, avansul plăţilor de daune la RCA este cel mai important dintre toate categoriile de asigurări, ceea ce, coroborat cu noile reglementări ale ASF, constituie un alt motiv pentru majorarea preţurilor.

Comparativ cu primele şase luni din 2012, când încasările la RCA au totalizat 1,129 miliarde lei, primele brute subscrise în acest an de societăţile de profil au avansat cu 13,5% sau 152,5 milioane lei, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Supraveghere Financiară. Totuşi, în ciuda scăderii nivelului despăgubirilor pe asigurări generale, segmentul RCA a consemnat o creştere a despăgubirilor acordate cu 4,78%, până la 985,5 milioane lei, arată ASF.

Ce caută ASF la societăţile de asigurare?

Autoritatea de Supraveghere Financiară a declanşat controale la mai  multe societăţi de asigurare de top. Este vorba despre Omniasig, Asirom, Euroins şi Astra Asigurări. Între timp, autoritatea a anunţat şi sancţiuni pentru două dintre respectivele societăţi.

Patru dintre directorii Omniasig şi Euroins au fost amendaţi cu sume  de până la 50.000 de lei, iar societăţii Euroins i-a fost ridicat, pentru câteva săptămâni, dreptul de a mai vinde  poliţe RCA. Cele mai importante două nereguli găsite vizează tocmai modalitatea de instrumentare a daunelor. „Nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte avizarea, constatarea prejudiciilor, plata despăgubirilor. Procedura privind modalitatea de soluţionare a petiţiilor nu este în concordanţă cu prevederile normelor“, concluzionează Autoritatea de Supraveghere Financiară, într-un comunicat de presă.

La celelalte două societăţi vizate, controalele au fost deja finalizate, iar concluziile vor fi făcute publice în următoarea perioadă, după notificarea respectivelor societăţi. Controalele efectuate de Autoritate vizează tocmai măsura în care societăţile reuşesc să-şi achite la timp daunele.

În prealabil, ASF solicitase societăţilor clarificări în ceea ce priveşte modul în care instrumentează dosarele de daună. În condiţiile în care aceste clarificări nu au fost suficiente, s-a trecut la controale. Ce caută ASF aflăm dintr-un comunicat emis în luna august: „ASF verifică dacă suma oferită de asigurător (pe baza evaluării proprii a asigurătorului care trebuie să se transpună într-o ofertă făcută de asigurător şi acceptată de către păgubit) este plătită în cel mult 10 zile de la momentul depunerii ultimului document, dar nu mai mult de 3 luni de la deschiderea dosarului de daună“.

Amenzile nu au un efect atât de puternic, însă atunci când ţi se ridică dreptul de a vinde RCA doare rău. Poate folosi ca exemplu pentru întreaga piaţă. Broker de asigurări sursa: capital.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Noi schimbări în cazul Cardului de Sănătate! Ce trebuie să știe românii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.