Românii vor putea merge la psiholog pe banii statului. Numărul celor care suferă de tulburări psihologice, în creştere

Românii vor putea merge la psiholog pe banii statului. Numărul celor care suferă de tulburări psihologice, în creştere

Românii care plătesc asigurări de sănătate pot beneficia de servicii de psihoterapie gratuite, după ce autorităţile au înţeles că numărul celor care suferă de tulburări psihologice este în creştere.

Mai exact, autorităţile au hotărât că orice asigurat, fie că vorbim de adulţi, fie că vorbim de copii, poate beneficia de psihoterapie pe banii statului dacă primeşte trimitere de la medicul specialist. Este o premieră pentru România, susţin reprezentanţii Colegiului Psihologilor din România, care au anunţat că, începând cu mai 2015, a crescut tipul de servicii pe care specialiştii le pot oferi în cadrul psihoterapiei.

Problema, arată aceştia, e faptul că numărul de şedinţe la care poate participa un pacient este limitat prin lege la trei. „S-a făcut un pas înainte. Tipul de servicii acordate este unul variat. Dacă anul trecut erau luaţi în calcul cei care sufereau de patologii grave, cum este autismul, acum toţi copiii şi toţi adulţii care au nevoie de psihoterapie au dreptul să o primească gratuit. Din păcate, accesul pacienţilor se face încă greu pentru că nu toţi medicii specialişti sunt dispuşi să îi trimită la psiholog. Medicii sunt mai interesaţi să le dea medicamente”, a explicat Laurenţiu Ştefan, directorul Institutului de Psihologie Judiciară.

52 de lei – suma decontată pe o şedinţă de psihoterapie

Specialistul a explicat că decizia autorităţilor de a deconta, contra sumei de 52 de lei, o şedinţă la psiholog vine în contextul în care tot mai mulţi români suferă de depresie, atacuri de panică sau anxietate, dat fiind climatul social şi problemele financiare cu care aceştia se confruntă.

„Vedem tot mai multe atacuri de panică, tot mai multe depresii din cauza dificultăţilor de tip material cu care se confruntă oamenii. Ele cresc tulburările de tip depresiv. Este o tendinţă mondială a unor vremuri în care omul este foarte solicitat. Trăim într-o lume globalizată, iar unii capotează. Virusul suprasolicitării pluteşte în aer, iar resursele noastre sunt din ce în ce mai scăzute”, a declarat şi profesorul Mihai Aniţei, preşedintele Colegiului Psihologilor din România, instituţia care a militat pentru decontarea serviciilor de psihoterapie.

„În alte ţări decontarea se face, însă, imediat, nu etapizat, cum este la noi”, a explicat şi Laurenţiu Ştefan, directorului Institutului de Psihologie Judiciară. Francezii au decis şi ei să îi ajute pe cei care suferă de tulburări psihice, astfel că şi acolo pacienţii pot face psihoterapie pe banii statului. „Şi la noi ar trebui să se facă nişte studii de impact pentru a vedea cu exactitate care sunt beneficiile. Ideal ar fi ca numărul de şedinţe să fie majorat, trei este prea puţin pentru a rezolva problemele unui pacient”, a conchis Mihai Copăceanu. Sursa: adev.ro

Stirea anterioara

„Pro Dance” Botoşani - Concursul Naţional de Dans „Tărâmul Dansului” Ediţia a IX -a

Stirea Urmatoare

Conferința științifică „Hierasus – Cercetări arheologice în zona de nord a Moldovei”, ediția a II-a

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.