Trosnirea gâtului poate provoca un accident vascular cerebral sau formarea cheagurilor

Trosnirea gâtului poate provoca un accident vascular cerebral sau formarea cheagurilor

Trosnirea gatului, dar si miscarile violente in zona coloanei vertebrale ar trebui evitate. Si asta pentru ca exista riscul de ruptura a vaselor de sange care iriga aceste zone si alimenteaza creierul cu sange. Descopera cum poti ajunge la un accident vascular cerebral in urma acestui gest.
 
Multi oameni isi trosnesc articulatiile din diverse zone ale corpului. Daca intinderea articulatiilor de la nivelul degetelor nu pare sa cauzeze leziuni importante, nu acelasi lucru putem spune despre trosnirea gatului. Este o manevra periculoasa, care in cazuri extreme iti pune viata in mare pericol.

In urma cu cateva luni, Washington Post a relatat povestea lui Josh Hader, un tanar de 28 de ani care si-a intins si trosnit gatul, lucru care a dus la ruperea unei artere. Asta a condus la un accident vascular cerebral major. Si cei de la Daily Mail au scris in primavara despre cazul lui Natalie Kunicki, un paramedic de 23 de ani, care a avut o soarta similara.

Aceste cazuri nu sunt izolate si exista multe rapoarte despre acestea si in literatura medicala. Ce se intampla exact atunci cand ne trosnim gatul, descopera in randurile de mai jos.

Trosnirea gatului si formarea cheagurilor de sange
Uneori gatul ne trosneste in urma miscarilor naturale. Sunetul specific care se aude este produs de spargere abulelor de gaz de la nivelul articulatiilor sau ligamentelor. Aceste bule au rolul de a proteja articulatiile. De asemenea, trosnirea gatului poate fi si intentionata, un obicei pe care il au muti oameni.

Desi adeseori nu are consecinte negative, un trosnet urmat de inflamatie sau durere poate indica o leziune la nivelul tesuturilor. Trosnirea gatului poate provoca o mica rupere (disectie) in mucoasa interioara a unei artere. Iar asta duce la formarea cheagurilor de sange. Acestea se dizolva adesea fara a provoca simptome, dar pot migra si duce la blocarea unei artere provocand un accident ischemic. In aceasta situatie alimentarea cu sange catre o parte din creier este intrerupta.

Cele doua artere vertebrale (arterele majore ale gatului) se unesc pentru a forma artera bazilara care alimenteaza spatele creierului cu sange. Sunt vulnerabile la vatamari prin rotatie si indoirea gatului, deoarece sunt intinse atunci cand rotim gatul. Trosnirea obisnuita a gatului poate slabi ligamentele care intretin articulatiile dintre vertebre, permitand o miscare mai extinsa a gatului si astfel lasand arterele mai vulnerabile la leziuni.

Povestea lui Josh Hader
Hader a declarat pentru Washington Post ca a avut dureri de gat de cateva saptamani si si-a intins usor gatul. In timpul manevrei a aplicat cu mana un pic mai multa presiune si a auzit brusc un trosnet. Mana stanga a ramas amortita aproape imediat si si-a pierdut capacitatea de a merge.

La Spitalul Mercy din Oklahoma City, unde a fost tratat, Hader a fost diagnosticat cu accident vascular cerebral. Relatia cauza-efect din povestea lui Hader pare convingatoare. Dar este putin probabil ca trosnetul pe care l-a auzit sa fi provocat cheagul in artera sa care a dus la accident vascular cerebral. Si asta pentru ca e nevoie de mai mult de cateva minute dupa o leziune pana cand se formeaza si migreaza un cheag de sange.

Este mult mai probabil ca acel cheag sa fi fost deja prezent si a fost dizlocat de miscare. Durerea de gat pe care Hader a experimentat-o ​​in saptamanile premergatoare accidentului cerebral poate a fost primul simptom al cheagului de sange.

Trosnirea gatului, practica in forme de terapie
Trosnirea gatului este o parte integranta a manipularii coloanei vertebrale efectuata de chiropractori si fizioterapeuti pentru a atenua durerile de gat. Se considera ca sunetele indica o procedura de succes. Accidentele vasculare cerebrale sunt o complicatie bine recunoscuta a acestei proceduri, dar este extrem de rara. Estimarile pentru incidenta cheagurilor arteriale dupa aceasta procedura variaza de la 1 la 20.000 la 1 in 250.000 de tratamente.

Aceasta ar putea fi o subestimare, intrucat simptomele accidentului vascular cerebral se pot dezvolta la cateva saptamani dupa accidentare, medicul nestiind problema. Sunt publicate doar cateva cazuri care leaga aparitia accidentului vascular de trosnirea gatului intentionata. Trosnirea gatului poate provoca accidente vasculare cerebrale, mai ales atunci cand se face in mod regulat. Dar, din cunostintele actuale, riscul unui accident vascular cerebral este mic. In timp ce pocniturile in timpul activitatii fizice normale nu ar trebuie sa va ingrijoreze, cel mai bine este sa evitati trosnirea intentionata.

Stirea anterioara

Tânăr de 18 ani căutat de polițiști. A plecat de acasă și nu a mai revenit

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.