Topul fructelor și legumelor pline de pesticide. Otravă în farfurie. Ce boli riscăm

Topul fructelor și legumelor pline de pesticide. Otravă în farfurie. Ce boli riscăm

Aproape că nu mai este anotimp în care să nu fim avertizați de autoritățile sanitare că anumite alimente din comerț, de import, sau locale, sunt pline de pesticide.

Nici americanii nu scapă de astfel de alerte, existând o listă numită ”Dirty Dozen”, adică 12 produse care în ultimii ani au ținut capul de afiș în ceea ce privește cantitatea mare de pesticide pe care o conțin. În 2023, cercetătorii au analizat datele de testare pe 46.569 de mostre din 46 de fructe și legume. În fiecare an, o listă de produse este testată de angajații USDA care spală, decojesc sau freacă fructele și legumele, așa cum ar face consumatorii, înainte ca alimentele să fie examinate pentru 251 de pesticide diferite, potrivit CNN.

Căpșunele și spanacul continuă să fie în fruntea listei
Și în acest an, căpșunele și spanacul continuă să fie în fruntea listei anuale cu fructele și legumele „Dirty Dozen”, având cele mai ridicate niveluri de pesticide. Conform Ghidului Cumpărătorului 2023, următoarele trei locuri sunt ocupate de varza kale, gulii și muștar.

Pe listă se află și piersicile, perele, nectarinele, merele, strugurii, ardeiul gras și iute și cireșele. Afinele și fasolea verde au ocupat locurile 11 și 12. Un total de 210 pesticide au fost găsite in cele 12 alimente, se arată în raport. Varza, guliile și nectarinele au conținut cel mai mare număr de pesticide diferite – 103 tipuri – urmate de ardeiul iute și gras – 101.

Urme de pesticide interzise de Agenția pentru Protecția Mediului
„Unele dintre testele USDA arată urme de pesticide interzise de Agenția pentru Protecția Mediului. Este nevoie de reglementări federale mult mai stricte și de supravegherea strictă a acestor substanțe chimice”, se arată în raport. „Pesticidele sunt extrem de toxice pentru organismul uman”, a spus Jane Houlihan, fost vicepreședinte senior de cercetare la EWG.

Avocado a ocupat și in acest an primul loc pe lista cu produsele cel mai puțin contaminate, urmat de porumbul dulce. Ananasul, ceapa și papaya, mazărea dulce congelată, sparanghelul, pepenele galben, kiwi, varza, ciupercile, mango, cartofii dulci, pepenele verde și morcovii sunt în continuarea listei. Expunerea la o varietate de alimente fără pesticide este deosebită de importantă în timpul sarcinii și pe tot parcursul copilăriei, spun experții.

Cum afectează pesticidele sănătatea
Pericolele pentru sănătate depind de tipul pesticidelor, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. Pesticidele pot afecta sistemul nervos, pot irita ochii și pielea, pot interfera cu sistemul hormonal sau pot provoca cancer. Pesticidul DCPA, clasificat de EPA ca posibil cancerigen uman, interzis în 2009 de Uniunea Europeană, a fost detectat frecvent în gulii și varză, se arată în raportul EWG. Clorpirifos, un pesticid folosit adesea la nuci și pomi fructiferi și pe culturi de broccoli și conopidă, a fost interzis de EPA în februarie 2022, după un efort de 15 ani al organizațiilor de mediu.

Pesticidele afectează și sistemul endocrin al fetușilor. „Chiar și o expunere scurtă la pesticide, care modifică funcția endocrină, poate provoca daune permanente”, avertizează EPA.

Stirea anterioara

Ultimul spectacol din Programul „Povestiri din copilărie”!

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.