Rubarba „leguma-fruct” pentru orice vârstă

Rubarba „leguma-fruct” pentru orice vârstă

Reventul, rubarbărul sau rubarba, aşa cum i se spune în popor în ţara noastră, această legumă-fruct , este renumită pentru efectele ei terapeutice. Planta este folosită de secole în ţări din Asia, unde creşte şi astăzi în flora spontană. Abia prin secolul al XIX-lea, rubarba a fost aclimatizată în Europa. Cu excepția frunzelor care sunt foarte toxice, celelalte componente ale plantei (tulpina și rizomii) sunt folosite în scop terapeutic și culinar.

Rubarba este cultivată în grădini
Planta tolerează cu ușurință temperaturile scăzute, ținând seama de zona geografică din care provine și nu se sperie nici de îngheț.  În România, rubarba este cultivată în grădini, mai ales  în Transilvania şi în N Moldovei. Pentru efectele medicinale se folosesc tulpinile şi rizomii, bogate în substanţe active importante: zahăr, vitamine  (A, B1, B2, C şi K), proteine, acid lactic, acid citric, ulei volatil, magneziu, calciu  şi numeroşi compuşi antracinonici, aceştia fiind principalul agent laxativ.

Rubarba tratează o varietate de boli
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază rubarba pentru efectele ei  terapeutice extraordinare.  În lucrarea ”Sănătatea noastră” fitoterapeutul precizează: „Recomand rubarba ca remediu pentru boli de rinichi şi de stomac. Totodată, rizomul uscat se macină, iar pulberea obţinută se consumă simplă sau în amestec cu miere pentru efectul laxativ. Terapia cu această „legumă-fruct” a dat rezultate bune şi în alte afecţiuni: impotenţă, stomac leneş, paraziţi intestinali, anemie, dizenterie și în anumite forme de astenie. Totodată, delicioasa legumă-fruct scade tensiunea arterială și colesterolul rău, protejează ficatul, previne cancerul și este o sursă sigură de energie.  Această legumă ascunde încă multe taine și pentru terapeuți: este săracă în calorii (are doar 15calorii /100 g), în schimb,  rubarba este bogată în magneziu , un mineral care favorizează creşterea sănătoasă a oaselor. Şi efectele terapeutice nu se opresc aici:rubarba ameliorează crampele stomacale şi stimulează tranzitul intestinal.  Nu în ultimul rând, seva proaspătă de rubarbă este un leac sigur în cazul copiilor şi adulţilor care se confruntă cu lipsa poftei de mâncare. Totuși, trebuie consultat nutriționistul în privinţa duratei tratamentului cu rubarbă.

Rubarba roșie conține mai multă vitamina A
În tratamentul cu rubarbă, alegeți soiul de rubarbă roșie, deoarece conține mai multă vitamina A decât rubarba verde. Aceste tulpini sunt folosite în gastronomie la prepararea mai multor dulciuri: compoturi, dulceaţă, plăcinte şi tarte. De efectele delicioasei plante nu pot beneficia femeile gravide şi mamele care alăptează. sursa: stiri.com.ro

Stirea anterioara

Primarul Dumitru Chelariu vrea regionalizare chiar dacă comuna Pomârla va dispărea

Stirea Urmatoare

Botoșănean amendat de jandarmi după un apel fals la 112

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.