România, invadată de ŢÂNŢARI. Avertismentul Ministerului Sănătăţii

România, invadată de ŢÂNŢARI. Avertismentul Ministerului Sănătăţii

România este invadată de ţânţari periculoşi. 43 de specii au fost descoperite, dintre care cel mai periculos este ţânţarul tigru vinovat pentru meningita West Nile. Din cauza creşterii temperaturilor a apărut inclusiv o specie de ţânţar care poate transmite malarie.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu West Nile.

Principalele măsuri de protecţie recomandate sunt:
evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;
montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor;
limitarea deplasarilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;
îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei și a gunoiului menajer.

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate.

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome, precum rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Supravegherea privind infecţia cu virusul West Nile a debutat încă din luna iunie şi până în momentul de faţă nu au fost raportate cazuri în ţara noastră.

În ceea ce priveşte alte boli transmise prin intermediul ţânţarilor precizăm că cele câteva cazuri de malarie înregistrate în fiecare an sunt cazuri izolate, depistate la persoane care au călătorit sau provin din zone în care există malarie. Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar şi nu există cazuri de malarie cu transmitere secundară prin intermediul ţânţarilor.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Coafezele, somate să își plătească impozitele! ANAF vrea să reducă evaziunea fiscală și pornește verificarea

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.