Remedii naturale pentru stomatite

Remedii naturale pentru stomatite

Stomatita este o boala inflamatorie a mucoasei bucale, cu evolutie acuta sau cronica, manifestata prin congestie si tumefieri la nivelul papilelor gingivale, dureri, ulceratii si basicute care împiedica masticatia si deglutitia.

Cauzele bolii pot fi multiple: infectioase, toxice, alergice si virotice. Boala începe cu o salivatie abundenta care curge printre buze, urmata de umflarea, înrosirea si sangerarea gingiilor care devin dureroase la orice atingere, mai ales la ingerarea de lichide fierbinti sau substante iritante. Este mai frecventa la copii si la persoane cu dantura defectuoasa (carii, tartru dentar), la diabetici si la unele avitaminoze (A, C). Pe mucoasa congestionata apar ulceratii acoperite cu depozite galbui sau alb-cenusii, uneori chiar basicute foarte dureroase la atingere. În stadii mai avansate, mucoasa se înnegreste si cade, lasand descoperit osul alveolar si gatul dintelui. Stomatitele pot fi: aftoasa, catarala, eritematoasa, gangrenoasa, ulceroasa si necrotica.

Tratamentele fitoterapeutice: - gargara si clatire a gurii la intervale de o ora cu infuzie din flori de musetel (3 linguri la cana, la care se adauga 4 g de acid boric), avand actiune antibacteriana; - gargarisme repetate cu infuzie din flori de tei (4 linguri la cana, cu adaos de lingurita bicarbonat de sodiu pentru neutralizare); - gargara cu infuzie din frunze de salvie (2 lingurite la 100 ml apa clocotita), avand proprietati antiinflamatoare si dezinfectante, mai ales daca se adauga flori de musetel; - gargara cu infuzie din frunze de patlagina, urzica vie, mur sau turita mare (2 linguri la cana); - gargara cu decoct din frunze de nuc (3 linguri cu frunze uscate si maruntite se fierb în 250 ml apa timp de 15 minute, la foc mic), cu actiune antiseptica; - gargara repetata cu decoct din radacini maruntite de tataneasa sau scoarta de salcie (4-5 linguri la 250 ml apa; se fierb 20-30 de minute), avand efecte antiseptice, cicatrizante si hemostatice, mai ales daca se adauga flori de musetel sau de coada soricelului, bogate în azulene (cate o lingura din fiecare). În zone montane se poate utiliza decoctul din flori de arnica, fructe uscate de afin sau ienupar, scoarta maruntita de calin sau frunze de scumpie (cate 20 g la un litru de apa).

Deosebit de eficiente sunt formulele cu amestecuri de plante: - flori de musetel si de tei; - frunze de salvie si de nuc; - herba de turita mare; - capsule de mac; - rizomi de cerentel. Se prepara un decoct din doua linguri de amestec la 250 ml apa, se fierbe 10 minute si se clateste gura de 4-5 ori pe zi, cate 5 minute, avand efecte antiinflamatoare, dezinfectante, emoliente, anestezice, astringente si hemostatice; - flori de musetel si lavanda; - frunze de menta; - herba de trei-frati-patati si talpa gastei. Se prepara o infuzie dintr-o lingura de amestec la 250 ml apa clocotita si se beau 2-3 cani pe zi, timp de 5-6 zile, în cazul stomatitelor de natura alergica. În afara ceaiurilor, mai sunt recomandate pentru gargara: - tinctura de angelica sau hrean ras (cate 15 picaturi în apa, de 3 ori pe zi); - ulei de catina alba, galbenele si sunatoare; - amestec de uleiuri eterice (menta, lavanda, pin, musetel, eucalipt, camfor), cu actiuni antibacteriene, antifungice, anestezice si antiinflamatoare.

Regimul alimentar: Impune o crutare permanenta a zonelor congestionate din gura, trecand la o alimentatie predominant lacto-ovo-vegetariana, lichida si semilichida, cu 75-80% sucuri si cruditati (supe de pasare, sucuri, compoturi, limonade). Din hrana se vor exclude condimentele, sosurile picante, dulciurile, alcoolul si tutunul. Se vor consuma multe fructe (afine, mure de padure, coacaze negre, dude, mere, portocale, tomate), cate 300-500 g pe zi, mestecate bine pe parcursul a trei saptamani sau se face gargara cu suc de lamaie (de 3 ori pe zi).

Regimul de viata: Datorita durerilor violente este necesara îngrijirea corecta si regulata a dintilor prin: -spalarea dupa fiecare masa cu perie si pasta de dinti sau cu apa sarata pentru curatirea tartrului dentar; -clatirea gurii cu o solutie calduta de borax sau de borat de sodiu (5%); -evitarea abuzului de medicamente chimice; -folosirea mijloacelor de protectie în unitatile în care se lucreaza cu plumb sau cu alte substante corozive; -înlocuirea protezelor defecte; -aplicarea de comprese calde pe gat si bai fierbinti la picioare în perioadele de crize.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Pentru al doilea an consecutiv luptătorii U20 de la Liceul Sportiv Botoșani sunt lideri incontestabili la nivel național

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.