Ce se întâmplă dacă stai mult pe scaun

Ce se întâmplă dacă stai mult pe scaun

Pentru majoritatea activităților din stilul de viață modern, este necesar să petreci o parte semnificativă a zilei stând pe scaun. Deși poate părea un obicei inofensiv și familiar, pe termen lung, acest lucru poate avea efecte negative asupra sănătății. Descoperă ce se întâmplă atunci când stai mult timp pe scaun.

Cei care au locuri de muncă ce impun statul pe scaun pentru perioade îndelungate pot prezenta un risc crescut de atac de cord și deces prematur. Acest risc poate fi diminuat prin adoptarea unei rutine regulate de exerciții fizice.

Ce se întâmplă dacă stai mult timp pe scaun
Un studiu publicat în Jama Network a implicat 481.688 de participanți, urmăriți timp de aproximativ 12 ani. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu locuri de muncă ce necesită stat pe scaun pentru perioade îndelungate au un risc cu 16% mai mare de deces și un risc cu 34% mai mare de deces din cauza atacului de cord, comparativ cu cei care au activități fizice zilnice.

Un alt studiu, realizat pe aproximativ 12.000 de persoane cu vârste de cel puțin 50 de ani, a arătat că cei care stăteau pe scaun minimum 12 ore pe zi aveau un risc de deces cu 38% mai mare decât cei care stăteau doar opt ore. Cu toate acestea, doar 10 minute de exerciții fizice moderate pot reduce acest risc cu 35%. De asemenea, exercițiile care durează cel puțin 22 de minute pot elimina complet acest risc asupra sănătății, conform British Journal of Sports Medicine.

Când te gândești la efectele statului prelungit pe scaun, este important să știi că o analiză a 16 studii importante a arătat că doar 30 de minute de antrenament de forță pe săptămână pot reduce riscul de deces din orice cauză cu până la 20%. De asemenea, includerea exercițiilor aerobice în rutina zilnică poate diminua riscul de deces cu până la 40%.

Cum poți reduce efectele statului prelungit pe scaun
Dacă petreci mult timp pe scaun, poți să te implici în activități fizice simple pentru a-ți menține sănătatea. Printre cele mai accesibile metode de a face puțin exercițiu se numără urcatul scărilor și mersul pe jos. De exemplu, în loc să folosești liftul, poți opta pentru scări sau poți coborî din mijlocul de transport cu o stație înainte de destinație. Mersul pe jos te ajută să arzi 12% din grăsimea corporală și să crești numărul de calorii consumate zilnic.

După ce ai aflat despre efectele negative ale statului îndelungat pe scaun, poți să-ți reorganizezi programul pentru a diminua impactul unui stil de viață sedentar. Astfel, îți poți rezerva timp pentru a merge la sala de fitness de cel puțin trei ori pe săptămână.

Pentru a reduce riscul de deces prematur, persoanele care sunt nevoite să stea pe scaun ore în șir ar trebui să se angajeze în activități fizice timp de minimum 15 până la 30 de minute pe zi, conform publicației Village-News.

Stirea anterioara

Șoferi depistați la volanul unor autoturisme neînmatriculate

Stirea Urmatoare

Peste 350 de locuri de muncă vacante la nivelul județului Botoșani. Vezi lista!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.