Ce beneficii au murăturile și caltaboșul asupra sănătății

Ce beneficii au murăturile și caltaboșul asupra sănătății

Produse tradiţionale, cum sunt caltaboşul, toba şi gogoşarii muraţi, vă pot feri de răceli. Gogoșarii și varza murată sunt surse foarte bune de vitamina C, care își păstrează foarte bine proprietățile în oțet și saramură

În sezonul rece, ne confrunăm cu deficit de vitamina D, care se sintetizează când ne expunem la soare, dar şi de vitamina C, din cauză că mâncăm mai puţine fructe şi legume. Aceste vitamine au însă un rol esenţial pentru imunitate, iar carenţele ne expun infecţiilor. Vă prezentăm un ghid al alimentelor indicate în acestă perioadă.

Înfofolirea vă privează de vitamina D

VITAMINA D sau „vitamina soarelui” nu este bună doar pentru fixarea calciului în oase, ci şi în combaterea infecţiilor respiratorii. O dovedeşte un experiment recent condus de profesorul Carlos Camargo de la Şcoala de Medicină Harvard, care a testat efectele vitaminei D pe circa 250 de copii. După o cură de câteva săptămâni, micuţii şi-au redus cu 50% riscurile de îmbolnăvire.

(...)Dacă facem asta de 2-3 ori pe săptămână, e perfect. Surse alimentare sunt lactatele, untul, chiar şi margarina, peştele, dar şi produsele tradiţionale cu viscerecaltaboş, leber, tobă. Contrar opiniei populare, nu prea se găseşte vitamina D în carne”, spune nutriţionistul Corina Zugravu. Copiii primesc obligatoriu suplimente cu vitamina D, în lunile cu „r”, până la vârsta de 6 ani, pentru combaterea rahitismului.

VITAMINA C este cea mai bună armă împotriva răcelilor, întrucât favorizează producţia de imunoglobuline, substanţe implicate în producerea anticorpilor. Şi cu aportul de vitamina C avem o problemă în sezonul rece, întrucât uităm să consumăm fructe şi legume.

„Cea mai bună sursă e kiwi, urmat de citrice, legume verzi - broccoli, spanac, murături - gogoşari şi varză murată. Vitamina C se păstrează în mediu acid”, adaugă nutriţionistul. Surse de antioxidanţi sunt şi fructele uscate, măceşele, coacăzele şi echinaceea. Dacă luaţi suplimente cu vitamina C, aveţi grijă să nu depăşiţi doza recomandată de 40 de miligrame pe zi pentru adulţi şi 25 de miligrame pentru copii. Integral pe evz.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.