Boala cu risc fatal pe care o poți lua din spital

Boala cu risc fatal pe care o poți lua din spital

Colita cu Clostridium difficile este o infectie intestinala bacteriana - forma severa mai este numita si colita pseudomembranoasa. Aceasta bacterie poate provoca diverse simptome, care variaza de la diaree la inflamatia colonului si care poate pune in pericol viata bolnavului. Aceasta boala afecteaza persoanele in varsta internate in spital pe termen lung sau care urmeaza tratamente medicamentoase pe termen lung si apare, de obicei dupa utilizarea antibioticelor.

In ultimii ani, colita cu Clostridium difficile a devenit din ce in ce mai frecventa, severa si dificil de tratat. In fiecare an, zeci de mii de oameni se imbolnavesc de aceasta boala. Simptomele difera in functie de tipul de antibiotic utilizat. In forma sa usoara, boala se poate ameliora daca se opreste administrarea antibioticelor. Clostridium difficile se transmite prin intermediul fecalelor, atunci cand cei bolnavi nu se spala pe maini dupa utilizarea toaletei, prin contactul acestora cu alimente, suprafete si obiecte pe care le contamineaza. Aceasta afectiune debuteaza printr-o alterare a florei bacteriene normale colonice, colonizarea cu clostridii si eliberarea de toxine care determina inflamatia si necroza mucoasei colonice.

Principala cauza a colitei cu Clostridium difficile este terapia cu antibiotice. Pacientii spitalizati sunt tintele principale pentru infectia cu aceasta bacterie, care este prezenta in 2-3% dintre adultii sanatosi si in 70% dintre copiii sanatosi. Unele persoane care sufera de colita cu Clostridium difficile nu manifesta niciodata simptome, desi pot transmite infectia. Boala se dezvolta de obicei la scurt timp dupa tratamentul cu antibiotice. Pacientii cu colita in forma moderata prezinta urmatoarele simptome: febra; diaree usoara; crampe abdominale; sensibilitate palpatorie moderata. In cazurile severe, colonul se inflameaza iar la nivelul tesutului se formeaza ulceratii care pot sangera sau se pot suprainfecta

Unele persoane pot fi asimptomatice, insa pot transmite infectia - acesta este statusul de purtator care nu necesita tratament. Formele usoare ale bolii se rezolva spontan in 2-3 zile de la intreruperea tratamentului antibiotic. In cazurile severe, datorita potentialului letal al colitei cu Clostridium difficile terapia curativa trebuie initiata imediat. Diareea necesita rehidratare si reechilibrarea electrolitica. Terapia orala cu agenti antimicrobieni impotriva clostridiilor este optiunea cea mai importanta (cel mai eficient antibiotic este vancomicina). Pentru persoanele cu dureri severe, disfunctii ale intestinului gros sau inflamatii la nivelul mucoasei peretelui abdominal, interventia chirurgicala pentru eliminarea portiunii afectate de colon poate fi singura optiune. Aproximativ un sfert dintre persoanele infectate cu Clostridium difficile se imbolnavesc din nou, fie pentru ca infectia initiala nu este pe deplin tratata fie pentru ca s-au reinfectat cu o tulpina diferita a bacteriei.

Stirea anterioara

Debut de foc pentru elevii lui Costel Enache în noul sezon Liga 1

Stirea Urmatoare

Se dau câte o sută de euro direct de la stat! Veste uriașă pentru 200.000 de români

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.