Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi salută votul Parlamentului European

Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi salută votul Parlamentului European

Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi: „Pacienților europeni trebuie să li se ofere medicamente inovatoare la preţuri competitive, iar producătorilor, condiții transparente pentru accesul pe piață!”

Eurodeputatul Cristian Buşoi salută votul Parlamentului European în favoarea noii directive care reglementează transparenţa măsurilor de stabilire a preţurilor medicamentelor la nivel european. Cristian Buşoi, raportor pentru avizul dat de Comisia pentru Protecția Consumatorului şi Piața Internă (IMCO) asupra directivei, afirmă că noul act legislativ le oferă pacienților garanția că vor avea acces mai rapid la medicamente de ultimă generație, iar producătorilor certitudinea juridică de care au nevoie într-o piaţă competitivă.

Într-un discurs rostit în faţa colegilor europarlamentari, în cadrul dezbaterii care a precedat votul de ieri, Cristian Buşoi a subliniat cele mai importante aspecte reglementate prin opinia Comisiei IMCO:

„Asigurarea accesului la medicamente inovatoare necesită certitudine juridică şi predictibilitate pentru producătorii de medicamente şi acest lucru înseamnă, în primul rând, transparenţă şi respectarea unor termene în luarea deciziilor de stabilire a preţului sau de includere în sistemul de asigurări de sănătate. Introducerea unor termene destul de competitive şi flexibile în acelaşi timp, atât pentru companii, cât şi pentru autorităţile naţionale, reprezintă un important pas înainte.”

Cristian Buşoi a mai afirmat că este important ca această directivă să fie aplicată corect în toate statele membre, exprimându-și speranța că termenele din directivă vor fi menținute şi respectate ca urmare a negocierilor cu Consiliul.

„Toţi trecem printr-o perioadă dificilă de consolidare bugetară, dar tergiversarea deciziilor de stabilire a preţului şi de includere în sistemul de asigurări nu poate fi o strategie legitimă pentru realizarea de economii, ci una iresponsabilă şi contraproductivă pentru pacienţii europeni. Pacienţii europeni trebuie să beneficieze la timp, într-un cadru stabil şi transparent, de medicamente inovatoare.”

Conform directivei aprobate de Parlamentul European, autoritățile naționale vor trebui să ia o decizie asupra stabilirii prețului unui medicament în termen de 90 de zile de la data cererii. Termenul va fi de 30 de zile pentru medicamentele generice, atunci când exista deja un preț aprobat pentru medicamentul de referință. Aceleași termene se vor aplica şi deciziilor de includere a medicamentelor în sistemul de asigurări de sănătate. Pentru evitarea abuzurilor, primirea cererii va trebui confirmată de către autoritățile naționale în termen de 10 zile.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.