Doina Federovici: 8 autogunoiere noi pentru județul Botoșani - FOTO
Ziua internaţională a securităţii şi sănătăţii în muncă -28 aprilie 2015
Organizaţia Internaţională a Muncii sărbătorește în fiecare an, la 28 aprilie, Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă pentru a promova prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale la nivel mondial. Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenția internațională asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă, precum şi cu privire la dimensiunea la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă.
Această zi marcată la nivel global este și o zi în care mișcarea sindicală din lume comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume.
Trebuie menţionată dimensiunea importantă a acestui fenomen, prin evidenţierea statisticilor care estimează că, în fiecare an, se produc peste 2,3 milioane de decese, din cauza accidentelor de muncă şi vătămărilor profesionale, cifră comparabilă cu numărul de victime dintr-un razboi de avengură între națiuni.
Peste 300.000 decese se produc anual ca urmare a accidentelor de muncă, acestea însemnând aproximativ 14% din totalul deceselor în muncă şi circa 2 milioane de decese ca urmare a îmbolnăvirilor în muncă, adică aproximativ 86% din totalul deceselor în muncă. Rezultă astfel o nouă provocare pentru factorii de decizie: focalizarea pe prevenirea apariţiei bolilor profesionale şi nu numai pe prevenirea vătămărilor ca urmare a accidentelor de muncă.
Organizația Internațională a Muncii estimează că, anual, peste 313 milioane de lucrători suferă accidente urmate de incapacitate temporară de muncă şi se produc aproximativ 160 milioane de cazuri de îmbolnăviri profesionale.
Pe baza acestor estimări ale Organizației, se apreciază că în fiecare zi se produc aproximativ 6.400 decese ca urmare a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi că, zilnic, aproximativ 860.000 lucrători sunt vătămaţi la locul de muncă.
Această cronică neagră a vătămărilor în muncă poate fi evitată, prin conştientizarea tuturor cu privire la necesitatea implementării unor măsuri eficiente de prevenire şi protecţie la locurile de muncă.
În această zi, odată cu comemorarea victimelor accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, dorim să atragem atenţia lucrătorilor şi angajatorilor că trebuie să-şi schimbe mentalitatea în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea lor în muncă. Cu precădere lucrătorii trebuie să adopte o atitudine şi un comportament preventiv, să solicite angajatorilor protecţie colectivă şi, după caz individuală, să se implice în realizarea măsurilor de prevenire şi protecţie şi să-şi însuşească, prin instruire, cele mai bune practici astfel încât să ajungă sănătoşi acasă după o zi de muncă. La rândul lor, angajatorii trebuie să fie conştienţi de obligaţiile pe care le au potrivit cerinţelor legale, de protecţie a vieţii, sănătăţii şi integrităţii lucrătorilor.
Numai eforturile comune, ale părţilor interesate de asigurarea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase, pot garanta îndeplinirea obiectivelor de prevenire a accidentelor de muncă şi bolilor profesionale şi de consolidare a unei reale culturi a prevenirii.
În România situația situația accidentaților mortal în muncă înregistrează un trend descendent, de la 508 în anul 2008 la 185 în 2014, fenomen îmbucurător care obligă la pastrarea valențelor.
Inspecţia Muncii desfăşoară acţiuni care vizează consolidarea culturii de prevenire a riscurilor de accidentare de muncă şi îmbolnăvire profesională, prin combinarea unor instrumente precum informarea, conştientizarea, îndrumarea şi controlul modului de aplicare a legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Prin Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii, campaniile şi acţiunile specifice sunt focalizate pe îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii în muncă, în special, în acele sectoare ale economiei naţionale pentru care indicatorii statistici arată o creştere a incidenţei accidentelor de muncă. Activităţile derulate de inspectorii de muncă urmăresc conştientizarea angajatorilor şi lucrătorilor cu privire la necesitatea implementării măsurilor de prevenire şi protecţie, precum şi cu privire la necesitatea respectării legislaţiei în domeniu.
Inspecţia Muncii este un partener strategic în dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor profesionale şi un promotor activ în acest sens, având o bună colaborare cu partenerii sociali, cu angajatorii şi lucrătorii, cu reprezentanţii acestora, precum şi cu toţi cei interesaţi în crearea unui mediu de muncă sigur şi sănătos.
Ca în fiecare an, Inspecţia Muncii s-a alăturat iniţiativei Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi a preluat tematica internaţională a campaniei „Împreună pentru crearea unei culturi de prevenire în SSM” pentru organizarea evenimentelor de sărbătorire a Zilei Internaţionale a securităţii şi sănătăţii în muncă.
Cele 42 inspectorate teritoriale de muncă au iniţiat, în municipiul Bucureşti şi în fiecare judeţ, acţiuni specifice de informare şi conştientizare a lucrătorilor, a angajatorilor, a reprezentanţilor acestora, a partenerilor sociali, a celor cu responsabilităţi în domeniu şi a societăţii civile în general. În cursul acestor manifestări s-a păstrat un moment de reculegere pentru victimele accidentelor de muncă şi ale bolilor profesionale.
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.