Veşti bune pentru absolvenţii care pică Bac-ul

Veşti bune pentru absolvenţii care pică Bac-ul

Absolvenții instituțiilor de învățământ, în vârstă de minimum 16 ani, pot beneficia de o indemnizație de șomaj pentru o perioadă de 6 luni, dacă se înregistrează ca persoană în căutarea unui loc de muncă, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, informează Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM).

Indemnizația de șomaj acordată absolvenților promoției 2016 reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare.

„Indemnizația de șomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională)", se menționează în comunicatul AMOFM.

Pentru a putea primi această indemnizație, absolvenții trebuie să se înregistreze la agenția de ocupare a forței de muncă din raza căreia își au domiciliul.

Actele necesare pentru înregistrarea absolventului la Agențiile Locale de Sector, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, sunt: actul de identitate, în original și copie; actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii, în original și copie; adeverința medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.

AMOFM avea în evidențe la finele lunii mai 20.171 de șomeri, indemnizați și neindemnizați, iar rata șomajului era de 1,82%. Din totalul șomerilor, peste jumătate (11.058) erau femei. Șomerii indemnizați erau în număr de 3.896 (2.269 femei), numărul absolvenților indemnizați fiind de 16 (8 femei).

Aproximativ 137.000 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru susținerea examenului național de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2016, care începe luni cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice remis AGERPRES, în vederea susținerii examenului național de Bacalaureat din această sesiune s-au înscris 137.344 de absolvenți de liceu. Dintre aceștia, 114.993 de candidați (71,23%) provin din promoția curentă, iar 22.351 de candidați (28,77%) din seriile anterioare.

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2016 debutează luni cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), arată sursa citată.

„Testarea se va desfășura pe durata a trei zile, în perioada 13-15 iunie, iar în intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B). Săptămâna viitoare, între 21 și 24 iunie, se va desfășura evaluarea competențelor digitale (proba D). Probele orale se încheie cu evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C), programată între 27 iunie și 1 iulie", mai precizează MENCȘ.

Subiectele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Național de Evaluare și Examinare și cuprind texte literare și nonliterare, funcționale și nonfuncționale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național: experimentat, avansat și mediu. Candidatul care la una din probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susținut proba, menționează MENCȘ.

Probele scrise ale examenului național de Bacalaureat din această sesiune vor începe luni, 4 iulie, cu examenul la Limba și literatura română (proba E)a).

MENCȘ reamintește faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulativ, condițiile referitoare la susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, susținerea tuturor probelor scrise și nota 5 la fiecare dintre acestea, obținerea mediei 6 cel puțin, la probele scrise.

Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, arată sursa citată.

Potrivit datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), în anul școlar 2015-2016 există înregistrați 161.448 de elevi în anii terminali de liceu (clasele a XII-a zi și a XIII-a), mai precizează sursa citată.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.