Știrea de speriat șoferi: cartea de salvare la bord

Știrea de speriat șoferi: cartea de salvare la bord

O campanie a ACR a devenit virală în mediul online, apoi în presa locală, în mai multe orașe. Obligativitatea șoferilor de a deține o schiță a mașinii (așa-numita carte de salvare la bord) este doar „o metaforă” folosită de cei care au lansat campania, pentru a sensibiliza șoferii, însă nu are nicio legătură cu legislația în vigoare, și asta spun chiar cei de la ACR. Poliția Rutieră ne asigură, de asemenea, că obligatoriu este doar ce e specificat în legislație. Transportatorii au fost și ei păcăliți de o știre falsă conform căreia cartea de salvare la bord ar fi obligatorie.

O știre falsă care se repetă periodic, în ultimul an, a bulversat deja întreaga țară. Nimeni nu știe de unde a pornit isteria legată de cartea de salvare la bord și cu ce scop a fost propagată și „reîncălzită” periodic, în ultimul an. Oficialii ACR spun că intenția lor a fost aceea de a conștientiza șoferii în legătură cu necesitatea acestei schițe, dar nu ei au lansat știrile alarmiste.

„Este obligatorie această schiță, pentru a salva vieți, dar noi nu am spus acest lucru în sensul că ar exista vreo obligație legală. Nici nu am adus în discuție modificarea legislației, pentru includerea acestei schițe”, explică oficialii ACR.

Cartea de salvare la bord este o schiță a autoturismului care ar putea fi folosită de ISU, în caz de accident, atunci când ar fi nevoie de descarcerare. Această schiță ar facilita descarcerarea cu celeritate, pentru că s-ar putea vedea care sunt punctele tari ale mașinii și punctele care pot fi tăiate mai ușor. Chiar dacă s-au dat știri false timp de un an, în legătură cu așa-zisă obligativitate a schiței autoturismului, Poliția Rutieră nu știe despre o astfel de obligativitate și nici despre vreo discuție pentru introducerea ei în legislație.
    
„Toate documentele obligatorii sunt prevăzute de Codul Rutier. Nu se face niciun fel de mențiune cu privire la obligativitatea de a avea acea schiță deasupra parasolarului mașinii. Ce trebuie luat de bun este doar ceea ce este publicat în Monitorul Oficial. O schimbare legislativă se poate discuta trei luni, poate intra la vot după alte trei luni și ajunge să intre în vigoare după cel puțin un an, dar nici măcar nu s-a discutat o astfel de modificare legislativă”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Ovidiu Munteanu, Direcția Poliției Rutiere. sursa: jurnalul.ro

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.