Șeful Direcţiei Generale de Paşapoarte: „În mai, vom avea un nou tip de paşaport"
Prin punctele mobile, persoanele din zonele izolate vor primi actele mult mai repede. Mai multe puncte mobile pentru colectarea şi onorarea cererilor de paşapoarte electronice vor fi înfiinţate, zilele acestea, în Oradea, Sălaj, Suceava, Rădăuţi, Botoşani şi Iaşi.
Şeful Direcţiei Generale de Paşapoarte, chestorul Aurel Sime, a vorbit, pentru EVZ, despre eficienţa acestei campanii şi despre următorul proiect: imprimarea unui nou tip de paşaport temporar.
EVZ: De ce a fost nevoie de astfel de puncte mobile?
Aurel Sime: Au fost depuse cereri în foarte multe zone în care solicitanţii erau nevoiţi să se deplaseze la mulţi kilometri distanţă pentru a-şi face un paşaport. Prefectura şi autorităţile locale au înregistrat aceste cereri şi, în zonele în care acest număr a fost mai mare, am decis să ne deplasăm noi pentru a-i ajuta pe cetăţeni.
Concret, ce înseamnă punct mobil?
Este o caravană cu doi angajaţi de la Paşapoarte. Ei vor avea un mic birou pe care autorităţile locale îl vor pune la dispoziţie. Practic, în birou sunt necesare o priză, lumină, o masă de lucru şi două scaune. Aparatura noastră poate fi instalată în 10 minute. Cei doi angajaţi vor prelua cererile, imaginile de la solicitanţi şi amprentele. Precizez că putem onora doar cererile pentru paşaportul electronic, pentru a avea timpul necesar să personalizăm acest act.
Se percepe un alt preţ pentru acest serviciu?
Nu, preţul nu va fi modificat. Va costa tot 276 de lei şi va fi eliberat în 14 zile lucrătoare.
Cine îl eliberează?
După două săptămâni, ace eaşi echipă va aduce persoanei solicitante şi actul. Nu va trebui să se deplaseze după el.
Care va fi programul în acest punct?
De regulă, se lucrează şapte ore pe zi, dar programul îl va face şeful de serviciu şi îl va prelungi dacă este nevoie.
Cum vor afla cei interesaţi că îşi pot face paşaportul în aceste puncte?
Cei care oferă aceste spaţii vor anunţa cetăţenii că vine caravana paşapoartelor. Sperăm că şi presa va avea un rol important. Anul trecut am început acest proiect la Tecuci, iar rezultatele au fost bune. La început erau 14 cereri de paşapoarte pe zi, apoi numărul a crescut la 40. Până în prezent, din luna mai a anului trecut, avem 2.200 de cereri. Vor fi 56 de puncte mobile în toată ţara. Acum mergem la Oradea, Sălaj, iar săptămâna viitoare vom fi în Suceava, Rădăuţi, Botoşani şi apoi la Paşcani.
Aveaţi în lucru un proiect despre un nou tip de paşaport. S-a concretizat?
În luna mai a acestui an va apărea un nou tip de paşaport temporar, cu elemente mult mai securizate şi cu un alt design, ca şi paşaportul electronic românesc, care este acum la a doua generaţie. Fiind un model vechi, din anul 2001, acest paşaport a avut multe încercări de a fi falsificat. Noul paşaport temporar va avea un grad mult mai sporit de securizare.
Ce preţ va avea noul paşaport temporar?
Încercăm să-i micşorăm preţul, având în vedere valabilitatea scurtă, de 12 luni. La ora actuală el costă 216 lei, dar probabil că Imprimeria Naţională, care-l va face, va putea să accepte un preţ mai mic. Asta rămâne de văzut. "Suntem pregătiţi şi pentru lansarea cardului naţional de sănătate, care va fi valabil 10 ani. Acesta va fi un fel de cazier medical, adică va stoca toate bolile şi medicaţia." susţine Aurel Sime
"Cazier" pentru sănătate
În afară de proiectul privind noul paşaport temporar, chestorul Viorel Sime a mai declarat, pentru EVZ, că instituţia pe care o conduce este pregătită şi pentru lansarea cardului naţional de sănătate, care va fi valabil 10 ani şi care va fi un fel de cazier al persoanei din punct de vedere medical. "Vor fi stocate pe el toate bolile şi medicaţia posesorului. Cu ajutorul acestui card, într-un viitor apropiat, se vor putea cumpăra medicamentele de la farmacie. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va şti când va putea să fie acoperită toată cererea", a mai spus şeful Direcţiei Paşapoarte. Sursa: evz.ro
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.