Reguli noi pentru permise: 270.000 de şoferi riscă să-şi piardă permisul

Reguli noi pentru permise: 270.000 de şoferi riscă să-şi piardă permisul

Şoferii care suferă de afecţiuni neurologice nu mai au voie să urce la volan, după ce Ministerul Sănătăţii a modificat normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Potrivit noii legi,  permisele de conducere nu vor mai fi eliberate sau reînnoite celor care suferă de afecţiuni neurologice grave, decât dacă candidatul aduce un aviz medical autorizat.

„În consecinţă, tulburările neurologice asociate afecţiunilor sau intervenţiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficienţe senzoriale sau motorii şi afectează echilibrul şi coordonarea, trebuie să fie luate în considerare în funcţie de efectele lor funcţionale şi riscurile evolutive. În astfel de cazuri, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluării periodice, în cazul riscului de agravare. Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 şi 29, iar sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apneehipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolenţă diurnă excesivă", se arată în modificările realizate.

Aproximativ 40 la sută din populaţia din întreaga lume suferă de apnee în somn. Aceasta se manifestă prin întreruperea fluxului de aer, în timpul somnului şi prin episoadele de sufocare bruscă.

Specialiştii spun că boala este diagnosticată uşor, tratamentul este eficient şi întreaga stare de sănătate este îmbunătăţită.

Potrivit unui studiu, România este pe locul 5 în clasamentul european al adormirii la volan şi 270.000 de şoferi suferă de apnee în somn.

Potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii, permisele de conducere vor fi eliberate numai celor care dovedesc că îşi controlează afecţiunea şi în urma tratamentului se observă o schimbare în bine.

Aceştia trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care să nu depăşească 3 ani pentru conducătorii auto din grupa I şi un an pentru conducătorii auto din grupa II, pentru a se stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul şi menţinerea unei vigilenţe adecvate.

„Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi unităţile de asistenţă medicală autorizate pentru examinarea ambulatorie a candidaţilor la obţinerea permisului de conducere şi a conducătorilor de autovehicule sau tramvaie vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin", se mai arată în ordin.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

O săptămână de legendă.... la Teatrul Vasilache

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.