Reacția animalelor la căldură - cum îți dai seama că sunt deshidratate și cum trebuie să le hrănești

Reacția animalelor la căldură - cum îți dai seama că sunt deshidratate și cum trebuie să le hrănești

Vara, oamenii incearca sa se racoreasca band cat mai multa apa rece si apeland la aerul conditionat. Dar ce se intampla cu animalele?

Cum ne dam seama ca animalul nostru de companie sufera din cauza caldurii? Care sunt primele semne ale insolatiei sau cum trebuie sa adaptam hrana pentru acest anotimp? La toate aceste intrebari a raspuns Anca Ivan, specialist Animax.ro, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Specialistul a oferit si cateva sfaturi pentru stapanii de animale care trebuie sa fie atenti la hidratarea prietenilor necuvantatori.

Cum resimt animalele canicula?
Animalele resimt mult mai greu temperaturile crescute decat frigul. Lipsa glandelor sudoripare face ca acestea sa piarda caldura inmagazinata de corp destul de incet, acest lucru realizandu-se in mare parte prin respiratie. Cand temperatura corporala creste intr-un timp scurt, iar animalul este expus in continuare temperaturilor ridicate acest mecanism devine ineficient si apar o serie de probleme care le pun viata in pericol.

Cum se manifesta acestea in caz de insolatie?
Animalele prezinta o stare de slabiciune, par foarte obosite, apar semne respiratorii- respiratie dificila, accelerata, semne cardiace - se constata tahicardie, semne digestive- diaree, voma.

In fazele grave, animalele prezinta convulsii, lesin, coma si chiar deces. Temperatura corporala la mamifere este foarte usor de apreciat si in general se constata o valoare foarte mare fata de limita fiziologica. Aceasta manopera ne ajuta sa apreciem gradul de hipertermie.

Ce trebuie sa facem? Cum sa reactionam?
Primul si cel mai important lucru este sa scoatem animalul din acea zona si sa-l adapostim la umbra, intr-o incapere racoroasa pe o suprafata rece.

Urmatoarele actiuni vor avea ca scop scaderea temperaturii corporale. Foarte important este ca aceasta sa fie scazuta treptat si nu brusc, deoarece exista un risc foarte mare de soc termic.

Animalele vor fi stropite cu apa calduta, nu foarte rece, este de folos si daca la nivelul abdomenului sau al membrelor se vor pune prosoape reci. Se pot uda membrele cu apa calduta.

De foarte mare ajutor este ca in apropierea animalului sa asiguram o circulatie buna a aerului, folosirea unui ventilator ar fi foarte eficienta.

Hidratarea animalului este vitala in asemenea situatii. Hidratarea se va face doar daca animalul este perfect constient, in caz contrar exista riscul de aspirare a apei la nivel pulmonar si sufocare prin inec. Animalele cu insolatie se deshidrateaza foarte usor, ele respira foarte repede ocazie cu care corpul pierde foarte multi electroliti.

Contactarea medicului veterinar este de un real ajutor, deoarece putem obtine informatii importante cu privire la ce avem de facut in cazul in care animalul nostru se afla intr-o astfel de situatie.

Cum iti dai seama la caini sau pisici ca sufera de deshidratare? Este adevarat ca in cazul cainilor trebuie sa tragi de piele pentru a observa primele semne?

In cazul animalelor cu blana, adica al mamiferelor, verificarea pliului cutanat ofera indicii importante in ceea ce priveste gradul de deshidratare. Se apuca practic pielea dintr-o zona accesibila si se roteste usor, in functie de timpul scurs pana cand aceasta revine la forma normala se apreciaza gradul de deshidratare. Cu cat pliul cutanat isi revine mai greu cu atat gradul de deshidratare este mai mare.

Exista in aceasta perioada un risc mai mare de aparitie a parazitilor?

Sezonul cald prezinta un risc mai ridicat de contactare al parazitilor, deoarece si numarul de vectori care ajuta la transmiterea acesora este mult mai mare.

Vara trebuie schimbata si hrana animalelor?
Vara se recomanda ca hrana sa aiba mai putine grasimi, deoarece animalele fac mai putina miscare si riscul de ingrasare este mult mai mare. Se recomanda in zilele caniculare sa optam pentru mancarea umeda pentru ca are o digestibilitate mai buna, este mai saraca in calorii si cel mai important prin continutul ridicat in apa aduce un plus de hidratare organismului.

Apa se pune in locuri usor accesibile, se va schimba de mai multe ori pe zi si va fi oferita in mai multe vase pentru a incuraja consumul.

Pentru animalele care stau in curte la ce trebuie sa fim atenti? Ne puteti spune cateva masuri pe care le luam pentru a evita, de exemplu, capusele?

In general, animalele de curte suporta mai bine canicula decat animalele de apartament, deoarece la ele naparlirea este mult mai eficienta.

Pentru a ajuta la racorirea organismului acestea pot fi stropite mai des, imbaiate sau incurajate sa se scalde.

Foarte importanta este igiena corporala, se recomanda ca acestea sa fie pieptanate des in timpul verii ca blana sa fie descalcita pentru ca circulatia aerului la nivelul pielii sa fie eficienta.

Riscul de a contacta paraziti externi ramane foarte ridicat in timpul verii, de aceea aplicarea solutiilor speciale se va face periodic in cazul acestor animale. O masura importanta are in vedere dezinsectia mediului, deoarece majoritatea parazitilor stau in mediu si doar o mica parte se urca pe animal pentru a se hrani.

Este aerul conditionat periculos si pentru animale asa cum este in cazul oamenilor?

Aerul conditionat are desigur si efecte secundare, insa, poate ajuta animalele sa faca fata mai usor temperaturilor ridicate cu conditia sa avem grija ca acesta sa nu bata direct in animal.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Femeie din Carasa ajunsă cu arsuri la spital după ce un incendiu i-a cuprins casa

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.