Mai mulți români vor rămâne fără loc de muncă

Mai mulți români vor rămâne fără loc de muncă

Este informația zilei pentru angajații din anumite instituții. În cazul de față este vorba de cei care lucrează în bănci. Mulți dintre ei vor rămâne fără loc de muncă. În ciuda veștilor proaste, există însă și o parte bună. Salariații ar putea să primească până la opt salarii compensatorii în caz de concediere.

Despre ce este vorba mai exact. Mai multe bănci aleg să renunțe la o parte din salariaţi, închizând casierii şi chiar sucursale sau cerând angajaţilor să lucreze de acasă. O situație de acest gen se petrece la Raiffeisen Bank. Instituția a anunţat că va renunţa la casieriile sale din 17 ianuarie pentru IMM-uri şi de la 1 februarie pentru persoane fizice.

Urmează restructurări în rândul băncilor
Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), a declarat pentru Economica.net că Federaţia se află în negocieri pentru contractul colectiv de muncă la nivel de ramură. Deoarece sindicatele se aşteaptă ca în curând modelul Raiffeisen Bank, bancă fără casierii, să fie urmat şi de BCR şi BRD.

„Ne aşteptăm să urmeze restructurări în rândul băncilor. Părerea noastră este că programul de desfiinţare de agenţii bancare şi sistemul de digitalizare accelerată va continua. Mă aştept ca modelul implementat de Raiffeisen Bank care a desfiinţat casieriile din sucursalele băncii să fie urmat şi de alte bănci. Raiffeisen Bank a fost un model şi cred că, în curând, vor renunţa la casierii şi BCR şi BRD. De aceea, trebuie să găsim soluţii de protecţie pentru angajaţii băncilor”, a declarat Constantin Paraschiv.

Creşterea numărului de salarii compensatorii de la 4 la 8
El a explicat că au început negocierile dintre sindicate şi patronate pentru stabilirea unor noi condiţii ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. Principalele revendicări se referă la nivelul salariului minim în bănci, numărul salariilor compensatorii în caz de restructurare a reţelei băncii şi includerea condiţiilor de desfăşurare a telemuncii în cadrul contractului colectiv de muncă.

Principalele revendicări vizează creşterea salariului minim la nivel de ramură de la 2.500 lei brut la 3.500 lei brut. O alta se referă la creşterea numărului de salarii compensatorii de la 4 la 8 dar și includerea condiţiilor de efectuare a telemuncii în contractul colectiv de muncă. Se mai cere și caă să beneficieze de plata cheltuielilor cu utilităţile (electricitate, gaze, internet etc), în valoare de cel puţin 200 de lei pe lună, precum şi cheltuielile legate de curierat dar și un venit suplimentar pentru acoperirea gradului de uzură a echipamentelor proprii folosite în interes de serviciu, venit care care se va negocia cu angajatorul.

Stirea anterioara

„Natura după natură” la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani

Stirea Urmatoare

Percheziții sub coordonarea procurorilor Parchetului European la sediul AJOFM Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.