Legea CEETAR a fost respinsă. Inspectorii de daune rămân în subordinea asiguratorilor

Legea CEETAR a fost respinsă. Inspectorii de daune rămân în subordinea asiguratorilor

După trei amânări succesive, în data de 24 februarie, propunerea legislativă pentru constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici auto din România (CEETAR) menită să corecteze în mare măsură anomaliile care au deformat în ultimii ani piața asigurărilor auto obligatorii (RCA), s-a lovit frontal de zidul făcut de 105 de senatori care au votat pentru avizarea negativă a proiectului.

Tot pentru finalul lunii februarie era așteptat și raportul complet al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) asupra situației RCA, promis de șeful instituției, Mișu Negrițoiu, în fața Comisiilor parlamentare de specialitate pe 10 decembrie 2014.

Directorul ASF a facut uitat raportul, declarând zilele trecute că a rezolvat problema costului polițelor RCA la tineri, pe care i-a condiționat însă să achiziționeze RCA-ul de la anumiți asigurători.

Mult spus rezolvare, dat fiind că ponderea șoferilor sub 25 de ani este marginală - doar 1,54% din cele 3,1 milioane de polițe RCA pentru persoane fizice. Rămâne „la relanti” chestiunea polițelor de lux pe care le plătesc șoferii de până în 30 de ani.

Până în prezent, cele zece firme autorizate să încheie asigurari RCA au practicat tarife de cinci ori mai mari pentru tineri, față de polițele plătite de șoferii mai în vârstă. Transportatorii, care plătesc un RCA cu 200 până la 600% mai mare decât restul categoriilor de șoferi, mai au și ei de așteptat până când ASF va găsi o soluție.

Cea mai acută problemă invocată de asigurații RCA ține de neplata sau plata parțială a despăgubirilor/valorilor de răcumpărare solicitate - 12.073 de cazuri de păgubiți, reprezentând un procent de 95% din total. Astfel, proiectul CEETAR urmareste sa elimine aceasta anomalie in care evaluatorul este angajatul asiguratorului. Societățile de asigurări din România au criticat vehement această inițiativă, nemulțumiți că nu vor mai putea stabili ei cuantumul despăgubirilor, susținând eronat că oamenii vor plăti un RCA mai scump odată cu aprobarea proiectului.

Stirea anterioara

Două trupe din Botoșani calificate la Masters World Dance din Croația. Vezi despre cine este vorba! - VIDEO

Stirea Urmatoare

Furtuna Renata, care face ravagii în aceste zile în Europa, se îndreaptă spre România. Va aduce frig, ploi şi vijelii puternice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.