Greșeli pe care le faci când fierbi orezul! Iată cum trebuie gătit

Greșeli pe care le faci când fierbi orezul! Iată cum trebuie gătit

Înainte de toate trebuie precizat că fiecare sortiment de orez presupune o altă metodă de gătire. Având în vedere că există peste 2.000 de sortimente de orez, trebuie să știi care sunt metodele de a-l fierbe corect, astfel încât să îți iasă ca la carte, potrivit BZI.ro.

Iată ce trebuie să știi

1. Orezul trebuie spălat înainte de a-l fierbe. Orezul cumpărat din magazine trebuie spălat, mai ales dacă vrei ca boabele să nu se lipească, ci să fie separate. În țările asiatice, orezul se spală adesea tocmai în acest scop, dar și pentru a fi mai pufos și mai ușor. Este unul dintre trucurile de gătire a orezului basmati, de exemplu. Prin spălare este îndepărtat amidonul de pe suprafața orezului și, din acest motiv, este mai ușor de digerat.

2. Anumite sortimente de orez trebuie lăsate în apă înainte de fierbere: de exemplu, orezul basmati și cel sălbatic. Aceste două sortimente trebuie întotdeauna lăsate în apă cam 30-60 de minute înainte de a le fierbe. Sortimentele de orez cu bobul lung sunt cele care trebuie pregătite astfel înainte de a le fierbe.

3. Orezul se fierbe până devine al dente. Cele mai multe sortimente de orez nu trebuie lăsate la fiert până se înmoaie foarte mult sau încep să se sfărâme, ci atât cât să fie ferme, exact ca în cazul paștelor. Excepția de la această regulă este orezul lipicios sau cel preparat pentru diverse deserturi (de exemplu, pentru orez cu lapte). Atunci când faci un desert din orez, nu folosi sortimente cu bob lung, ale căror boabe rămân separate și în urma fierberii.

4. Nu se adaugă sare în apă când fierbi orezul, pentru că boabele se vor mărunți, iar orezul va deveni lipicios și cu o textură nu tocmai apetisantă. Același lucru se întâmplă dacă amesteci în orez în timp ce fierbe. Singura excepție de la această regulă este orezul risotto, care trebuie amestecat tocmai pentru a deveni o masă fină și cremoasă.

5. Folosește un vas suficient de mare când fierbi orezul. De cele mai multe ori, orezul se lipește de cratiță și se arde tocmai pentru că nu are suficient loc să se umfle. Prin fierbere, el poate să își mărească volumul chiar și de două-trei ori, în funcție de sortiment.

6. Scoate întotdeauna orezul din vas, imediat ce a fiert. El trebuie scurs imediat și pus într-un castron. Dacă îl lași în oală în care l-ai făcut, el va absorbi în continuare apa și vei obține un orez prea umflat și zemos. Ca să testezi dacă orezul este gata, ia o boabă și strânge-o între degete - ea ar trebui să fie moale la suprafață și ușor dură în interior.

7. Există mai multe metode de a fierbe orezul. Cea mai populară este metoda absorbției, care presupune ca la o măsură de orez să pui două măsuri de apă. Orezul se lasă să dea în fiert pe foc mediu, apoi se dă focul mai încet și se mai lasă 10-12 minute să fiarbă neacoperit. Apa ar trebui să fie absorbită complet de orez. Ia oala de pe foc, pune deasupra un prosop de bucătărie, apoi capacul și lasă oala, la foc foarte mic, încă 10 minute (ai grijă să nu ia foc materialul!). Apoi ia oala de pe foc și lasă orezul să mai stea așa circa cinci minute. După aceea, poate fi servit ca atare. Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Percheziții sub coordonarea procurorilor Parchetului European la sediul AJOFM Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.