Dispar pungile? Ce sacoșe vor fi interzise de la 1 iulie și efectul neașteptat al acestei măsuri

Dispar pungile? Ce sacoșe vor fi interzise de la 1 iulie și efectul neașteptat al acestei măsuri

In timp ce la nivelul Uniunii Europeane se vorbeste despre interzicerea totala a plasticului si a fost adoptata o strategie ca pana in 2030 toate ambalajele sa devina reciclabile, Romania a transpus in legislatia nationala o directiva din 2015 prin care sunt scoase de pe piata pungile din plastic subtire.

Mai exact, incepand cu 1 iulie 2018, se interzice introducerea pe piata a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire (sub 50 de microni), cu maner, urmand ca acestea sa dispara total si din magazine din prima zi a anului viitor.

Doriti si punga?

Am vrut sa aflam exact ce inseamna cei 50 de microni si, deci, ce pungi nu vom mai gasi pe piata. Lamuririle le-am cerut de la Ministerul Mediului. O luna si o saptamana mai tarziu am primit urmatorul raspuns:

„Se interzic pungile de transport din plastic subtire cu maner. Pungile de transport din plastic sunt definite ca fiind pungi de transport, cu sau fara maner, fabricate din plastic, furnizate consumatorilor la punctele de vanzare de bunuri sau produse. Pe de alta parte, pungile de transport din plastic subtire sunt pungile de transport din plastic cu grosimea peretelui mai mica de 50 de microni".

Lamuriti bustean, ne-am indreptat catre producatori, pentru a afla exact ce nu vor mai produce si cum va influenta asta piata, dar si afacerea lor.

Astfel am aflat ca dispar pungile pe care le primeam la casele super/hypermarketurilor (sacosele tip maieu), precum si pungile pe care le primeam la unele farmacii (sacose tip banana), pungi pe care platim intre 50 de bani un leu, in functie de marime.

Pungile cu pungi ale romanilor

Producatorii spun ca, avand in vedere ca este vorba de o directiva europeana, era evident ca intr-un final se vor conforma si autoritatile de la Bucuresti. Reclama insa ca dupa ce au taraganat ani de zile, autoritatile au adoptat-o cu termene mult prea stranse si, in plus, nu au facut nimic sa incurajeze alternativele biodegradabile.

„Directiva asta europeana era demult, ea se refera la statele membre care au scapat de sub control chestia asta cu pungile de cumparaturi, unde clientul final nu refoloseste punga si isi cumpara de la magazin multe pungi deodata si le arunca si atunci polueaza mediul. Dar asta e valabil in Franta, Italia, unde nu se uitau la 20 de eurocenti pe o punga si isi cumparau multe pungi si nu le refoloseau. In Romania sunt si bancuri cu pungile de pungi.

Directiva spune ca statele membre pot lua masuri pentru incurajarea reutilizarii pungilor, masuri precum taxe de mediu sau, in caz extrem, interzicerea lor. Noi am pus taxe de mediu demult, ca, normal, cand e o directiva cu taxe o adoptam imediat", ne-a declarat Octavian Simion, de la Total Gama Prod SRL.

„Noi, producatorii, am cerut sa ni se dea un termen mai lung decat comerciantilor. Am comunicat pe actul asta normativ primele observatii acum un an si a stat un an pe unde a stat, acum s-a publicat in Monitorul Oficial in martie si le interzic de la 30 iunie. Putea foarte bine sa fie un termen mai lung, ca sa apuce producatorii sa-si modernizeze, sa-si schimbe fluxurile de fabricatie, decat sa lase comerciantilor 6 luni sa scape de stocuri", ne-a spus si Virgil Fira, patronul Moviplast.

Sunt interzise pungile subtiri? Le facem mai groase

In ce priveste efectele acestei legi, producatorii spun ca principalul rezultat va fi ca pungile vor fi mai groase, daca nu au voie sa le faca subtiri.

„Vom merge pe produse mai groase acolo unde se poate, desi cam tot ceea ce inseamna standard european de reducere a consumului ne indreapta si ne indeamna sa reducem greutatea, grosimea ambalajelor. Dar OK, intelegem si cerinta legiuitorului nostru care s-a gandit ca la sacosele din grosime foarte mica nu exista interes sa fie colectate si reciclate si atunci cele de grosime mai mare, prin contrast, vor fi sa zicem ca va fi mai stimulativ...
Ca si tonaj, s-ar putea sa fie o surpriza, cum s-a mai intamplat in alte tari unde stim ca au aparut interdictii de genul acesta. Exemplul Irlandei imi vine in minte cand au fost interzise produsele mai subtiri si a crescut imens consumul de saci menajeri. Lumea incepea sa foloseasca sacii menajeri grosi in loc de orice altceva. Sunt si aspecte de genul asta care trebuie luate in considerare. Noi vom putea merge pe cresterea grosimii acolo unde si clientul doreste sa plateasca mai mult pentru astfel de sacose, pentru ca nu toate sacosele arata la fel de bine daca sunt mai groase", ne-a declarat Mihail Vencsel, de la Plastinvest.

Cat de gros inseamna mai gros? Octavian Simion spune ca pentru ca o punga pe care o primim acum la supermarkert sa fie legala, in 2019 trebuie sa fie cam de 4 ori mai groasa decat in prezent. Evident, asta inseamna ca va fi si de 4 ori mai scumpa, deci pentru o punga "groasa" vom plati 2 lei, in locul celor 50 de bani pentru punga "subtire".

Stirea anterioara

Ce fel de anvelope să cumperi ca să reduci consumul de combustibil şi zgomotul emis de maşină

Stirea Urmatoare

Mai multe de șanse la dispoziție să devii jandarm! Vino în echipa noastră!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.