Cum poţi să iei ajutoare de căldură în această iarnă. Ce conţine dosarul beneficiarilor de ajutor de încălzire

Cum poţi să iei ajutoare de căldură în această iarnă. Ce conţine dosarul beneficiarilor de ajutor de încălzire

Românii care NU îşi permit să îşi plătească integral costurile de întreţinere în această iarnă trebuie să ştie că pot beneficia de ajutoare de căldură, de la primărie. Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri se acordă, în perioada noiembrie 2016 – martie 2017, pe bază de cerere însoțită de actele doveditoare privind componența familiei şi veniturile acesteia.

În sezonul rece 2016-2017, modalitatea de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei este reglementată de Ordonanţa 27/2013 - pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, cu modificarile si completarile ulterioare.

Conform legislaţiei în vigoare pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece 2016-2017, un beneficiar este eligibil, dacă întruneşte cumulativ următoarele condiţii:

Crititerii de eligibilitate:

1. Beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinţei familiile ori persoanele singure, cetăţeni români, precum şi cetăţeni străini ori apatrizi, cărora li s-a acordat, în condiţiile legii, o formă de protecţie şi au domiciliul sau, după caz, resedinţă în România, stabilită în condiţiile legislaţiei române, care nu îşi pot asigura din bugetul propriu acoperirea integrală a cheltuielilor legate de încălzirea locuinţei şi ale căror venituri sunt situate în limitele prevăzute de lege;
2. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă familiilor, respectiv persoanelor singure, care se încadrează la punctul precedent, numai pentru locuinţa de domiciliu sau, după caz, de resedinţă a acestora;
3. Este definit ca:
- persoană singură: persoana care a împlinit vârsta de 18 ani, care locuieşte singură şi nu se mai află în întreţinerea părinţilor, precum şi persoana cu vârstă cuprinsă între 16 şi 18 ani, care locuieşte şi se gospodăreşte singură şi are capacitate de exerciţiu anticipată, potrivit prevederilor art. 40 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
- familie: soţul, soţia, precum şi alte persoane, indiferent dacă între acestea există sau nu relaţii de rudenie, care au acelaşi domiciliu ori reşedinţă şi/sau care locuiesc şi gospodăresc împreună , sunt înscrise în cartea de imobil şi sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei.
4. Nu deţine bunuri mobile/imobile sau terenuri, aşa cum sunt prezentate ele în lista de excluderi –
5. Foloseşte ca modalitate de încălzire
ˇ Energie termică din sistemul centralizat;
ˇ Gaze naturale;
ˇ Energie electrică
ˇ Lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.

Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică, gaze naturale, energie electrică, lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri se acordă, în perioada noiembrie 2016 – martie 2017, pe bază de cerere însoțită de actele doveditoare privind componența familiei şi veniturile acesteia. La completarea cererii, titularul are obligaţia de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute.

Pentru acordarea ajutorului cu energie termică, limita venitului mediu net lunar pe membru de familie este de 786 lei în cazul familiilor şi 1.082 lei în cazul persoanei singure. Pentru acordarea ajutorului cu gaze naturale, energie electrică, precum şi cel cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, limita venitului net pe membru de familie este de 615 lei atât în cazul familiilor, cât şi în cazul persoanei singure.

Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică se acordă doar în situația în care acesta este principalul sistem de încălzire utilizat. Ajutoarele de încălzire NU se acordă persoanelor/familiilor care deţin cel puţin unul dintre bunurile prevăzute în Anexa nr. 4 la normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare şi în cererea pentru acordarea ajutorului, respectiv:

- clădiri sau alte spaţii locative în afara locuinţei de domiciliu şi a anexelor gospodăreşti sau alte imobile aflate în proprietate;
- mijloace de transport (autoturism/autoturisme şi/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani cu excepţia celor adaptate pentru persoanele cu handicap ori destinate transportului acestora sau persoanelor dependente precum şi pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile, mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani);
- terenuri de împrejmuire a locuinţei şi curtea aferentă şi alte terenuri intravilane care depăşesc 1000 m² în zona urbană şi 2000m² în zona rurală;
- depozite bancare de peste 3.000 lei
- autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze
- șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepția bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervația Biosferei „Delta Dunării"
- utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată
- utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale
- utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric.

Cuantumul ajutoarelor de căldură se calculează astfel:

Detaliat, cuantumurile ajutoarelor de căldură, precum şi nivelul veniturilor se raportează la indicatorul social de referinţă (ISR), în prezent în valoare de 500 de lei, după cum urmează:

a) pentru energie termică:
b) pentru gaze naturale:
c) pentru energie electrică:
d) pentru lemne, cărbuni, combustibili petrolieri:

Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se acordă pe baza următoarelor documente:
1. Cerere şi declaraţie pe proprie răspundere, însoţită de documentele doveditoare;
2. Documente de identitate titular şi membrii (B.I., C.I., C.I.P., P, P.S.T., P.S.P., D.I.);
3. Copie factură gaz - în cazul în care modalitatea de încălzire este cu gaze naturale;
4. Copie factură energie electrică - în cazul în care modalitatea de încălzire este cu energie electrică;
5. Adeverinţă de la Asociaţia de Proprietari/Locatari din care să rezulte numele, prenumele, CNP-ul persoanelor înregistrate în cartea imobilului şi care figurează la cotele de întreţinere.

Cererile de acordare a ajutoarelor de căldură pot fi depuse la primării începând cu data de 17 octombrie 2016.

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.