Culoarele morţii: În fiecare săptămână se petrece o tragedie ca în Muntenegru pe şoselele României

Culoarele morţii: În fiecare săptămână se petrece o tragedie ca în Muntenegru pe şoselele României

Culoarele morţii. Şoselele din ţara noastră sunt printre cele mai nesigure din UE, iar România ocupă locul al doilea la capitolul morţi pe şosele la milionul de locuitori. În ultima săptămână, peste 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere.

Maşinile şi şoferii, dublaţi de infrastrcutura precară, bat la scor cele mai grave boli din România în ceea ce priveşte mortalitatea. Datele centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române arată că, în perioada 22 iulie - 30 iulie 2013, 31 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere. Este un amănunt demn de precizat în comunicate atunci când există o zi în statistici în care nu s-a înregistrat nici un mort pe şosele.

2 august

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ieri, 1 august 2013, s-au înregistrat 23 de accidente rutiere grave, în urma cărora cinci persoane şi-au pierdut viaţa, iar 19 au fost rănite. Principalele cauze generatoare ale evenimentelor au fost traversarea neregulamentară şi neadaptarea vitezei la condiţiile de drum.Tot ieri s-au înregistrat în evidenţele Poliţiei patru accidente produse în seara zilei de 31 iulie 2013, soldate cu decesul unei persoane rănirea gravă a încă trei.

30 iulie

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ieri, 30 iulie 2013, s-au înregistrat 29 de accidente rutiere grave, în urma cărora 9 persoane şi-au pierdut viaţa, iar 24 au fost rănite. Principalele cauze generatoare ale evenimentelor au fost traversarea neregulamentară şi neadaptarea vitezei la condiţiile de drum.

29 iulie

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ieri, 29 iulie 2013, s-au înregistrat 22 de accidente rutiere grave, în urma cărora 7 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 21 au fost rănite.  Principalele cauze generatoare ale evenimentelor au fost traversarea neregulamentară, pătrunderea pe contrasens şi adormirea la volan.Tot ieri s-au înregistrat în evidenţele Poliţiei trei accidente produse în seara zilei de 28 iulie 2013, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor două.

28 iulie

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ieri, 28 iulie 2013, s-au înregistrat 15 accidente rutiere grave, în urma cărora 3 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 14 au fost rănite. Principalele cauze generatoare ale evenimentelor au fost neadaptarea vitezei la condiţiile meteo-rutiere, traversarea neregulamentară şi conducerea imprudentă. Tot ieri s-au înregistrat în evidenţele Poliţiei şapte accidente produse în seara zilei de 27 iulie 2013, soldate cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a altor şase.

27 iulie

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ieri, 27 iulie 2013, s-au înregistrat 25 de accidente rutiere grave, în urma cărora 6 persoane şi-au pierdut viaţa, iar 29 au fost rănite. Principala cauză generatoare a evenimentelor a fost neadaptarea vitezei la condiţiile de drum.

26 iulie

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că vineri, 26 iulie 2013, s-au înregistrat 23 de accidente rutiere grave, în urma cărora 4 persoane şi-au pierdut viaţa, iar 23 au fost rănite. Principalele cauze generatoare ale evenimentelor au fost traversarea neregulamentară şi neadaptarea vitezei la condiţiile de drum.

25 iulie

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ieri, 25 iulie 2013, s-au înregistrat 27 de accidente rutiere grave, în urma cărora 5 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 32 au fost rănite.Principalele cauze generatoare ale evenimentelor au fost neadaptarea vitezei la condiţiile meteo-rutiere, pătrunderea pe contrasens şi traversarea neregulamentară.Tot ieri s-au înregistrat în evidenţele Poliţiei şapte accidente produse în seara zilei de 24 iulie 2013, soldate cu decesul unei persoane şi rănirea gravă a altor şase.

24 iulie

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ieri, 24 iulie 2013, s-au înregistrat 17 accidente rutiere grave, în urma cărora 17 persoane au fost rănite.  Principala cauză generatoare a evenimentelor a fost traversarea neregulamentară.Tot ieri s-au înregistrat în evidenţele Poliţiei două accidente produse în seara zilei de 23 iulie 2013, soldate cu rănirea gravă a două persoane.

23 iulie

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că ieri, 23 iulie 2013, s-au înregistrat 15 accidente rutiere grave, în urma cărora 15 persoane au fost rănite (o nouă zi în care nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa în accidente rutiere). Principalele cauze generatoare ale evenimentelor au fost traversarea neregulamentară, neacordarea priorităţii şi neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. Tot ieri s-au înregistrat în evidenţele Poliţiei şase accidente produse în seara zilei de 22 iulie 2013, soldate cu rănirea gravă a nouă persoane şi un accident produs în seara zilei de 21 iulie 2013, soldat cu rănirea gravă a unei persoane.

Din păcate, gradul de civilizaţie al şoferilor români este mult în urma Europei, iar din această cauză România continuă să aibă cele mai periculoase şosele din UE. Iată câteva motive fundamentale pentru care accidentele din România se soldează cu mai multe decese şi răniri grave decât cele din Vest:

1. Doar 67% dintre autovehicule au luminile de întâlnire pornite pe drumurile naţionale şi europene.

2. Doar 45% dintre şoferi şi pasageri din faţă poartă centura de siguranţă

3. Mai mult de 60% dintre drumurile naţionale şi judeţele traversează localităţile

4. Pietonii traversează neregulamentar

5. Viteza neadaptată în zonele rurale

6. Neacordarea priorităţii de trecere pietonilor

În România au fost înregistrate anul trecut 96 de decese în accidente rutiere la un milion de locuitori, în creştere cu 1% faţă de 2011, când au fost consemnate 94 de decese la un milion de locuitori. România este devansată de Lituania, cu 100 de decese, şi este urmată de Polonia (93 decese) şi Grecia (92 decese). În Bulgaria au loc 82 de decese, iar în Ungaria - 60 decese.

Din cele 65.000 de victime ale accidentelor rutiere din ultimii doi ani, cel puţin un accident din zece s-a datorat neatenţiei şi stării de "visare cu ochii deschişi" a şoferului, conform unui studiu realizat de compania de asigurări Erie Insurance.

Studiul se bazează pe FARS (Fatality Analysis Reporting System), o bază de date care centralizează rapoartele întocmite de poliţie după producerea accidentelor rutiere.

Studiu s-a axat pe datele colectate în perioada 2010-2011, iar în urma analizei acestora s-a descoperit că 62% dintre accidentele fatale s-au datorat şoferilor neatenţi sau distraţi la volan. Pe locul doi se află accidentele cauzate de folosirea telefonului mobil, cu un procent de 12%, iar pe locul trei, cu 7%, s-au clasat accidentele survenite în cauza direcţionării atenţiei către un eveniment exterior: alt accident, o persoană, sau un obiect oarecare. Mai jos aveţi o listă cu celelalte cauze care au dus la accidente fatale:

1. Neatenţia şi visatul cu ochii deschişi la volan - 62%

2. Folosirea telefonului mobil - 12%

3. Interesul pentru un eveniment, obiect, persoană din exterior - 7%

4. Conversaţiile cu ceilalţi ocupanţi - 5%

5. Folosirea sau căutatul unui obiect din maşină - 2%

6. Mâncatul şi băutul - 2%

7. Setarea volumului şi a climatizării - 2%

8. Folosirea altor sisteme adiacente maşinii: reglarea oglinzilor laterale sau a scaunelor - 1%

9. Mişcarea unui animal de companie sau a unei insecte în habitaclul - 1%

10. Fumatul - 1% Sursa: realitatea.net

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Jandarmii botoșăneni vor fi în mijlocul cetățenilor la manifestările de Sf. Gheorghe

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.