Amendă uriașă pentru un gest banal. Trebuie să dai banii dacă uiți să faci asta

Amendă uriașă pentru un gest banal. Trebuie să dai banii dacă uiți să faci asta

Codul rutier prevede o amendă masivă pentru șoferii și pasagerii care nu utilizează centura de siguranță în timpul mersului. Sancțiunile au crescut și mai mult în anul 2024.

Amendă mai mare pentru șoferii și pasagerii care nu poartă centura de siguranță. Valoarea amenzii pentru participanții la trafic care nu respectă această regulă a crescut în 2024.

Vor primi amendă și pasagerii
Așadar, legea impune obligativitatea purtării centurii de siguranță de către toți șoferii care conduc pe drumurile publice. Trebuie menționat că regula este valabilă și pentru pasagerii aflați într-un autovehicul încadrat în deplasare pe drumurile publice.

Motivul este că legea nu face diferențe între șoferi și pasageri. Potrivit codului rutier, fiecare ocupant al mașinii este obligat să poarte centura de siguranță.

Astfel, persoanele depistate de organele abilitate că nu folosesc acest dispozitiv de siguranță riscă să fie sancționați, în cazul unui control în trafic.

Pasagerul care nu poartă centura de siguranță primește o amendă, indiferent dacă a fost informat de șofer sau nu.

Legea se aplică și pasagerilor care stau pe bancheta din spate
Mai mult, legea se aplică și pasagerilor stau pe bancheta din spate. În cazul în care șoferul și pasagerul din față au sistemul de protecție, dar cei din spate nu o poartă, aceștia din urmă vor fi amendați.

Cei care nu poartă centura de siguranță pot fi sancționați cu amendă cuprinsă între 2 și 3 puncte.

Amintim că punctul de amendă s-a majorat începând cu acest an. Astfel, valoarea sancțiunii pentru lipsa centurii de siguranță este cuprinsă între 330 lei și 495 lei în 2024.

Centura de siguranță protejează în situațiile nefericite ale producerii unui accident rutier.

Șoferii implicați în accidente trebuie să respecte mai multe condiții
Șoferii implicați în accidente ușoare trebuie să conștientizeze că există mai multe condiții pe care trebuie să le respecte atunci când decid să soluționeze incidentul pe cale amiabilă împreună cu cealaltă persoană implicată.

În situația accidentelor ușoare, în care se înregistrează doar pagube materiale, conducătorii auto au posibilitatea de a finaliza un acord amiabil.

Pe baza acestui act, unul dintre conducătorii auto implicați își asumă responsabilitatea pentru declanșarea accidentului.

Mai târziu, șoferul fără vină va putea efectua repararea vehiculului său pe baza asigurării persoanei responsabile pentru incidentul rutier.

Este esențial să fie cunoscut faptul că acordul amiabil poate fi încheiat doar în cazul în care în accident au fost implicate doar două mașini.

Este important ca incidentul să nu fi cauzat vătămări persoanelor.

Stirea anterioara

Vând casă și teren în Agafton, Botoșani. Vezi detalii! - FOTO

Stirea Urmatoare

Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.