Dilema studentului contemporan

Dilema studentului contemporan

Şi pentru că Bacalareatul a luat sfârşit şi e timpul ca cei care au reuşit să il promoveze să se înscrie în curând la Facultate abordăm acum una dintre cele mai imoprtante dileme ale studentului contemporan, lupta deciderii intre locuitul în chirie sau cămin.

Pentru mulţi studenţi pasul cei mai dificil legat de studiul la universitate îl reprezintă acomodarea cu noul mediu şi cu noile exigenţe. Pentru unii plecarea apare sub forma unei senzaţii de eliberare, o senzaţie de bine, de dorinţă de a cunoaşte necunoscutul,de a-l învinge. Pentru alţii, plecarea înseamnă teamă şi regret, întrucât acasă ne rămân toate amintirile, toate momentele frumoase, dar cum toate au un rost şi viaţa îşi are un curs, ne adaptăm.

Problema cea mai mare o reprezintă, însă locul în care decidem să locuim. Mulţii dintre viitorii studenţi au auzit lucruri bune, dar şi lucruri foarte gri despre coabitatul în cămin. Dilema multora este, aşadar nevoia luării unei decizii cu privire la noul loc de coabitare, conturându-se o luptă nescrisă definită prin raportul: chirie versus cămin.

Pentru a vă ajuta în luarea unei decizii am întocmit un mic top al avantajelor şi dezavantajelor locuitului în cămin şi în chirie.

Avantaje şi dezavantaje – Cămin

A) Chirie mică

Dacă alegi un cămin mai puţin dotat, dar care are strictul necesar, buzunarul tău nu va suferi prea mult. Vei putea să îţi plăteşti chiria fără probleme. În funcţie de fiecare cămin şi de ceea ce oferă el se stabileşte şi pretul, dar condiţiile sunt majoritar bune.

De exemplu în căminele C6 - C8 al Universităţii Alexandru Ioan Cuza, tariful este de 105 Ron, în timp ce pentru căminele din Tudor, ale Universităţii ,,Gheorghe Asachi” tariful este de 125 Ron. Bineînţelesc că există şi cămine ce oferă servicii în regim hotelier celor care îşi permit, ca ,,Akademos” sau ,,Gaudeamus”.

B) Posibilitatea de a forma noi prietenii

Coabitatul în cămin îţi permite să îţi faci noi prieteni şi să înveţi să te descurci singur. Pe lângă multe altele, înveţi să găteşti, să speli şi cel mai important să nu te enervezi când nu îţi convine că ai tăi colegii de cameră sforăie. O problemă apare atunci când mult aşteptata conexiune de înţelegere cu viitorii colegi nu se produce şi eşti forţat să locuieşti alături de persoane pe care aşa cum multe fete îmi spuneau ,,nu le suport!”

C) Drumuri mai scurte

Pentru mulţi studenţi, drumul făcut până la Universitate şi înapoi poate fi un adevărat chin, însă dacă stai în cămin ai un mare avantaj, majoritatea căminelor sunt situate în apropierea Universităţii.

D) Ocazia de a lua parte la petreceri

,,Distracţiile nebune” din facultate sunt renumite printre studenţii sălbateci şi dornici de party-uri, petreceri desfăşurate bineînţeles în cămin. Dezavantaje, ,,unde?” ar spune unii. Păi, petrecerile nocturne, s-ar putea să te deranjeze pentru că studentului nostru îi place să petreacă şi de multe ori o face până dimineaţa. Ceea ce are un impact negativ asupra spiritelor studioase şi neobişnuite cu ,,vacarmul interminabil al nebunilor de de-asupra camerei lor”.

E) Baia

Se ştie că în majoritatea căminelor băile sunt comune, aşa că de multe ori ţi se poate întâmpla să asisti la câte un ,,mic spectacol” din partea altor locatari de palieri...Trebuie să ştiţi că există cămine mixte şi cămine de fete sau băieţi, iar în funcţie de acest factor variază şi avantajele şi dezavantajele .

Avantajele şi dezavantajele statului în Chirie

Cel mai important avantaj :Intimitatea

Mulţi studenţi refuză să locuiască în cămin întrucât se tem pentru intimitatea lor. Un apartament le oferă un spaţiu ce le aparţine doar lor, unde îşi pot petrece timpul exact cum vor şi unde pot chema pe oricine, la orice oră din zi.

Chiria

Conform unui studiu pentru un apartament cu ,,două, trei sau patru camere, plata chiriei şi a utilităţilor pentru un student care locuieşte singur în cameră se apropie de 600 de Ron pe lună”, o sumă prea mare pentru buzunarele mici. Bineînţeles, că preţul creşte în funcţie de zona în care este poziţionat aparatamentul şi de mobilierul şi utilităţile pe care le oferă ca, televizor, internet.

Drumul de la apartament la Universitate

Dacă apartamentul – garsoniera este situată la distanţă mare, ai de străbătut oraşul cu tamvaiul care, uneori pare a nu mai veni..

Ceea ce trebuie să ştii este că indiferent de locul în care alegi să stai, important este să te simţi bine, confortabil şi să simţi că aparţii acelui loc, căci în final cheia e la tine, iar alegerea este a ta!

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Ziua ANOFM sărbătorită la Botoșani - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.