Bacalaureat de toamnă 2014: Luni încep probele orale. Lecţii şi sfaturi

Bacalaureat de toamnă 2014: Luni încep probele orale. Lecţii şi sfaturi

Luni începe sesiunea de toamnă de la Bac 2014 cu proba de verificare a competenţelor de comunicare în limba română. Toată săptămâna sunt programate să aibă loc testările competenţelor, inclusiv cele digitale. Adevărul vă prezintă din nou lecţiile video pentru pregătirea acestor probe orale de la Bacalaureat.

Peste 63.000 de tineri s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat din 2014, care începe luni, cu proba orală la română. Numărul acestora este cu 20.000 mai mic decât cel de anul trecut. Concret, luni la proba orală la limba română a sesiunii de toamnă sunt aşteptaţi să se prezinte în jur de 63.000 de tineri, în condiţiile în care la sesiunea a doua de anul trecut, se înscriseseră peste 87.000 de candidaţi. Oficialii însă se aşteaptă ca prezenţa reală din această toamnă să fie sub 50.000, mai puţini decât totalul picaţilor la sesiunea din vară. Asta pentru că şi anul trecut s-au prezentat efectiv la examene doar 72.000 de tineri.

Peste 7.400 de candidaţi s-au înscris în Capitală la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2014, în condiţiile în care în urma sesiunii de vară de la Bac 2014 peste 7.600 dintre absolvenţii bucureşteni nu au promovat examenul. „Nu va fi mai uşor“ Profesorii susţin că elevii ar putea avea parte din nou de cerinţe neaşteptate şi că trebuie să fie pregătiţi pentru acelaşi nivel de dificultate.

Profesoara de română Ecaterina Stanca spune că subiecte-surpriză au fost şi în sesiunea din vara aceasta: elevii au primit poezie la eseul de la ultimul punct, considerat cel mai dificil, când se aşteptau să le pice un roman. „Probabil vor merge şi acum pe modelul din vară sau poate elevii vor primi nuvelă sau mult-aşteptatul roman „Ion“. Oricum nu va fi mai uşor, iar candidaţii trebuie să se pregătească la fel de serios, se observă o uşoară creştere a gradului de dificultate în ultimii ani“, a adăugat Stanca.

Ce trebuie să ştie elevii despre probele orale

Probele orale vor fi supravegheate cu ajutorul camerelor video, ca la fiecare sesiune de examinare. Este strict interzis accesul candidaţilor cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau comunicare. Dacă sunt prinşi, candidaţii vor fi eliminaţi din examen de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele în cauză au fost folosite sau nu. Ca procedură, candidatul extrage un bilet şi primeşte hârtie ştampilată drept ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecărui candidat i se acordă câte 15 minute pentru pregătirea răspunsurilor, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte 10 - 15 minute. Subiectele, elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), cuprind texte literare şi non-literare, funcţionale şi non-funcţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru Bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Cum trebuie să te prezinţi la probele orale de la română

„Cred că este un examen necesar şi binevenit în condiţiile în care oamenii comunică în general oral şi nu în scris. Nu trebuie să dovedeşti acumulări de cunoştinţe, ci cum poţi să comunici", a spus profesoara Iulia Pop, care a explicat într-o lecţie video din cadrul campaniei "Adevărul te meditează şi te premiază", cum trebuie să se prezinte elevii la proba orală de la Română. Sursa: adevarul.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

WhatsApp introduce o nouă funcție. La ce va folosi Hidden Group

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.