În SUA au început discriminările din cauza neacceptării actelor cu cip: o elevă a fost suspendată pentru că a refuzat legitimaţia cu cip RFID

În SUA au început discriminările din cauza neacceptării actelor cu cip: o elevă a fost suspendată pentru că a refuzat legitimaţia cu cip RFID

O elevă dintr-un liceu din Texas care a susținut că legitimaţia sa de elevă are “semnul fiarei”, pentru că a fost echipată cu un cip de identificare de tip rfid, a pierdut despăgubirea cerută tribunalului federal pentru suspedarea din liceu sub motivul că a refuzat să poarte legitimaţia în jurul gâtului.

Dispozitivele de identificare pe bază de radio frecvenţă (RFID) sunt în SUA ceva obişnuit pentru această eră electronică, fiind folosite în pașapoarte, permise de bibliotecă și carduri de plată. În cele din urmă acestea vor trebui să înlocuiască codurile de bară de pe produse. Acum, școlile din întreaga Americă le adoptă încet..

Liceul în cauză, din San Antonio, a început să folosească tehnologia RFID ataşată fiecărui elev la începutul semestrului, în toamna lui 2012. Legitimaţia de elev are un cod de bare asociat cu numărul de securitate socială al studentului, precum și un cip RFID prin care se monitorizează mișcările elevilor din campus, de când ajung şi până pleacă.

Aflată în al doilea an de studenţie, Andrea Hernandez a fost notificată în luna noiembrie de către conducerea liceului că ea nu va putea să-și continue participarea la cursuri dacă nu poartă legitimaţia în jurul gâtului. Eleva, care în mare parte obiecta pe motive religioase, a spus că v-a căuta un alt liceu, care nu recurge la etichetele RFID.

Ea a dat în judecată liceul, un judecător a oprit tentativa de suspendare, dar a schimbat decizia marți 8 ian. 2013, după ce a concluzionat că drepturile religioase ale elevei de 15 ani nu au fost încălcate. Asta pentru că în cele din urmă conducerea şcolii a fost de acord de a o lăsa pe elevă să se acomodeze şi să renunţe la cipul RFID pentru o perioadă, cerând ca apoi să poarte legitimaţia de identificare ca toţi ceilalți elevi.

Familia Hernandez susține că legimaţia și chipul aferent semnifică pe Satana, sau “semnul fiarei”, avertisment din Apocalipsa 13:16-18. Astfel că eleva a refuzat oferta conducerii liceului şi a făcut recurs, fiind reprezentată de către Institutul Rutherford.

“Perioada de acomodare oferită de conducerea liceului nu este doar rezonabilă, dar exclude obiecția religioasă a reclamantului de a fi analizată juridic”, precizează judecătorul Orlando Garcia.

Tatăl fetei, Steven, a scris conducerii școlii explicând de ce eliminarea cipului nu a fost suficientă, fiica sa ar trebui să fie liberă să poarte sau nu vreun tip de legitimaţie. “Trebuie să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu”, a spus tatăl elevei. “Prin obligarea fiicei mele și a întregii familii de a participa și a ne încadra în linie cu restul lumii ni se cere să nu ne supunem Domnului și Mântuitorului nostru.”

Institutul a criticat decizia şi a declarat că va apela din nou la Curtea de Apel.

“Prin declararea obiecțiilor Andreei Hernandez ca fiind o alegere laică și nu întemeiată pe convingerile sale religioase, judecătoria s-a plasat pe sine ca un arbitru a ceea ce este și nu este religios. Acest lucru este pur și simplu inadmisibil în virtutea constituției noastre, și avem de gând să facem recurs imediat “, a spus în declarația sa institutul.

Cu toate acestea, conducerea liceului a salutat decizia.

“Hotărârea de astăzi a instanței a confirmat că poziția noastră, de a asigura o acomodare a elevei fără ca să poarte legitimaţia cu cip, a fost una rezonabilă”, a declarat conducerea liceului.

Ei spun că motivul din spatele folosirii tehnologiei RFID este în mare parte de natură financiară. Ca majoritatea şcolilor finanțate de stat, bugetul este legat de prezența medie zilnică a elevilor. Dacă un student nu este în banca sa în timpul apelului de dimineață, şcoala nu primeşte finanțare pentru acel elev în ziua respectivă, deoarece școala nu are nici o modalitate de a ști sigur dacă studentul este acolo.

Dar, cu urmărirea cipului RFID, studenții neprezenţi în băncile lor, dar detectaţi ca fiind în campus, sunt luaţi în considerare ca fiind în școală în acea zi, iar şcoala primește alocarea de fonduri zilnică pentru acel student.

Etichetarea elevilor cu cipuri RFID este mai puțin frecventă, dar nu este nouă în SUA. O instituţie preșcolară finanţată cu fonduri federale în Richmond, California, a început încorporarea de cipuri RFID în hainele elevilor în 2010. Și o școală elementară de lângă Sacramento, California, a pus în aplicare un plan de acest tip în 2005 pe fondul unui scandal al părinţilor. În Houston, Texas, un complex școlar a început folosirea cip-urilor pentru a monitoriza elevii din 13 campusuri încă din 2004, pentru aceleași motive financiare invocate de liceul din San Antonio. Complexul şcolar, Northside – din care face parte acest liceu, este preocupat de adoptarea programului pentru celelalte 110 şcoli.

Judecătorul Garcia a dat termen elevei până la sfârșitul semestrului, adică 18 ianuarie, pentru a spune dacă va purta legitimaţia sau se va transfera la o altă școală.

traducere după wired.com

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.