IPJ Botoșani: „Împreună putem preveni furturile din locuințe”

IPJ Botoșani: „Împreună putem preveni furturile din locuințe”

Poliţiştii botoşăneni atrag atenţia asupra unor moduri de operare frecvent folosite în ultima perioadă de timp, de către autorii de furturi sau înşelăciuni.

Persoanele vârstnice, din mediul rural, constituie cu precădere „ţinta” acestei categorii de infractori.

Cum acționează infractorii:

1. Mai întâi, bat la porțile cetățenilor sub diverse pretexte:
    -sunt vânzători ambulanți și oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.);
    -solicită achiziționarea de produse agro-alimentare, obținute în gospodăria proprie de către sătenilor,
    -pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții publice și oferă diverse informații, ajutoare pentru bătrâni,
    -solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu  valoare mai mică,
    -pretind că doresc achiziţionarea de cupoane de călătorie;
    -alte “povești” menite să faciliteze interacțiunea cu potențiala victimă și ulterior comiterea infracțiunii.

2. Observă unde își ține banii victima – corpul de clădire, camera, locul din cameră, etc);

3. Distrag atenția victimei și dacă reușesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul.

În alte situații, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârșit în acele momente.

4. Dacă nu reușesc să comită furtul în acel moment, hoții se întorc altădată, în încercarea de a-și finaliza acțiunea infracțională.

5. De obicei, acești infractori acționează pe raza mai multor județe, altele decât cele unde locuiesc.

Exemplu:
La data de 14 august, o persoană în vârstă de 83 ani, din comuna Corlăteni, a permis accesul a doi bărbaţi în curtea locuinţei sale, întrucât aceştia s-au oferit să-i cumpere tichetele de compensare a cheltuielilor de transport.  

Cei doi au oferit suma de 50 de lei pentru tichete, dar au înmânat victimei o bancontă de 200 lei, solicitându-i rest.

În momentul în care persoana a intrat în locuinţă pentru a aduce „restul”, infractorii au observat locul în care erau păstraţi banii.

Ulterior, aceştia au distras atenţia victimei, pretextând că ar dori să mai cumpere şi diverse produse din gospodărie, determinând-o astfel să se deplaseze într-o anexă a locuinţei.

Timpul a fost suficient pentru ca unul dintre bărbaţi să intre în locuinţă şi să sustragă banii din locul observat anterior.

La scurt timp, cei doi au părăsit locul, iar după aproximativ un sfert de oră persoana vătămată a constatat lipsa banilor.

Aşadar, persoanele vârstnice sunt cele mai vulnerabile în cazul faptelor cu un asemenea mod de operare;

Pentru a preveni victimizarea acestora, prezentăm câteva măsuri eficiente, care îi pot descuraja pe infractori şi pot conduce ulterior la identificarea cât mai rapidă a acestora.


Deşi cele mai multe asemenea fapte se comit în mediul rural, orice persoană ar trebui să ţină cont de următoarele RECOMANDĂRI:

   -fiţi atenţi la persoanele străine de localitatea dumneavoastră, mai ales dacă observaţi că bat la porțile oamenilor sub diverse motive,

   - rețineţi semnalmentele acestora, precum și alte aspecte, cum ar fi bunurile pe care le vând sau autoturismul cu care se deplasează;

   -anunțaţi imediat poliția sau orice alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, atunci când observaţi persoane/comportamente suspecte sau când aflaţi de comiterea unei infracțiuni;

    -discutaţi permanent cu rudele și vecinii care sunt în vârstă și reamintiţi-le regulile de siguranță personală și cui trebuie să acorde accesul în curte și locuință! Preveniţi-i asupra modului de operare folosit de către infractori, pentru a nu cădea în “plasa” acestora;

Stirea anterioara

Modern Calor recomandă modalități de reducere a cheltuielilor cu cotele comune

Stirea Urmatoare

LPS BOTOȘANI - Campioni naționali de juniori U20 la Campionatul Național de Semimaraton

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.