Pleci în Europa cu copilul? Nu uita cardul european de sănătate care îți poate salva bugetul și liniștea

Pleci în Europa cu copilul? Nu uita cardul european de sănătate care îți poate salva bugetul și liniștea

Cardul european de sănătate se eliberează atât adulților, cât și minorilor și este valabil doi ani. Este un document gratuit care îți permite să primești servicii medicale esențiale în timpul unei șederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene, în aceleași condiții ca cetățenii din țara respectivă. Pentru a-l obține, trebuie să fii asigurat în sistemul public de sănătate din România.

Cine beneficiază de cardul european de sănătate
Cardul european de sănătate se eliberează persoanelor care sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România şi sunt la zi cu plata contribuţiilor. De asemenea, poți solicita acest card și pentru copiii tăi.

Cardul european de sănătate este valabil numai în statele din Uniunea Europeană, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, pentru deplasări de maximum şase luni. Acest document nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiţionată de prezentarea lui. 

Ce drepturi îţi conferă cardul european de sănătate?
În cazul în care ai nevoie de îngrijri medicale în timpul unei şederi temporare în altă ţară, cardul european de sănătate îţi dă posibilitatea de a avea acces la serviciile medicale din sectorul public în aceleaşi condiţii ca cetăţenii ţării respective. De aceea, este bine să te asiguri că acolo unde pleci există unități medicale de stat. Pentru servicii medicale în sistemul privat vei avea nevoie de o asigurare de sănătate privată. Dacă nu ai cardul european de sănătate și apelezi la servicii de sănătate în sistemul de sănătate public al țării în care ești plecat, riști să fii nevoit să plătești. În acest caz, trebuie să păstrezi toate facturile, iar la revenirea în țară mergi cu ele la Casa de Asigurări de Sănătate din județul în care locuiești pentru a-ți fi decontate sumele cheltuite.

Cardul îți dă dreptul la îngrijiri medicale ce nu pot fi amânate până la întoarcerea acasă. Este vorba despre:
consultații și tratamente în regim de urgență,
spitalizări,
medicamente urgente,
monitorizarea unor boli cronice dacă apare o agravare bruscă.

De ce este important pentru părinți?
Dacă pleci cu copilul în vacanță, e esențial să știi că:
orice accident minor (căzături, entorse) poate necesita consult medical,
febra mare sau o criză de astm nu pot fi ignorate,
un drum la urgențe în străinătate fără card te poate costa, iar la revenirea în țară va trebui să faci o serie de demersuri pentru decontare.

Cu Cardul European, copilul primește tratament în regim public, iar costurile sunt decontate integral sau parțial, în funcție de legislația țării respective. Cardul nu acoperă transportul medical de urgență spre România, intervențiile planificate sau tratamentele care pot fi amânate.

Serviciile medicale acordate în statele din Uniunea Europeană, în baza cardului european de sănătate, sunt cele prevăzute de legislaţia fiecărui stat şi sunt stabilite în funcţie de sistemul naţional de asigurări din statele membre. 

Cum se obţine cardul european de sănătate?
Cardul european de sănătate este gratuit, se acordă la cererea persoanei asigurate şi este valabil doi ani de la data eliberării.

Pentru a obţine cardul european de sănătate trebuie să parcurgi următorii paşi:
Îți faci cont pe site-ul cardeuropean.ro
Completezi și semnezi cererea de eliberare a cardului european de asigurat.
Ataşezi o copie a cărţii de identitate şi/sau adeverinţa de asigurat, acolo unde este cazul.
În cazul copiilor sub 14 ani vei avea nevoie și de o copie după certificatul de naștere
Înregistrezi cererea. Vei primi o confirmare a depunerii pe e-mail.
După depunerea cererii, cardul îţi va fi eliberat în termen de 7-10 zile lucrătoare. Îți va fi trimis în mod gratuit acasă. Dacă urmează să pleci urgent, poți solicita o adeverință înlocuitoare, care are aceeași valoare și este valabilă 90 de zile.

Unde găsești informații oficiale?
Pentru formulare și instrucțiuni actualizate, intră pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:
www.cnas.ro. În plus, fiecare casă județeană are secțiune dedicată cardului european, cu date de contact și eventual programare online.

Pentru posesorii cardului european de sănătate
În cazul în care eşti deja posesorul unui card european de sănătate, cu cel mult o lună înainte de expirarea lui poţi obţine unul nou urmând procedura de mai sus.

În cazul în care eşti posesorul unui card european de sănătate, însă pe perioada sa de valabilitate nu mai îndeplineşti toate condiţiile necesare (plata la zi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate), iar în această perioadă beneficiezi de servicii medicale într-un stat din Uniunea Europeană, vei suporta contravaloarea acestor servicii. Într-o astfel de situaţie, casa de asigurări de sănătate care a emis cardul va rambursa contravaloarea acestor servicii instituţiei din statul care a acordat serviciile, urmând să-şi recupereze contravalorea acestora de la tine.

De asemenea, în cazul în care persoana asigurată, din diverse motive, nu mai deţine cardul sau aceasta nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale la care s-a prezentat, dacă a uitat să îl solicite la plecare sau l-a pierdut, a fost distrus ori i-a fost furat, asiguratul trebuie să ia legătura cu casa de asigurări și să solicite un certificat provizoriu de înlocuire a acestui document. Casa de asigurări de sănătate va expedia certificatul la adresa menţionată de solicitant, în termen de 24 de ore.

În prezent, cardul european de sănătate poate fi folosit pentru obținerea de servicii medicale în spitalele de stat din toate cele statele membre ale UE (nu îl poate înlocui pe cel național, respectiv nu e valabil în România), dar și în cele din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii.

Stirea anterioara

Atenţionare de călătorie în Italia. Cod roşu de incendii de vegetaţie

Stirea Urmatoare

Conduceți prudent: patru persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs în localitatea Dragalina – FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.