A devenit gratuit pentru proprietarii de casă și teren. Noua măsură reduce birocrația și elimină taxele

A devenit gratuit pentru proprietarii de casă și teren. Noua măsură reduce birocrația și elimină taxele

Actele gratuite devin realitate pentru toți românii: prin platforma MyEterra, documente esențiale precum extrasele de carte funciară, planurile cadastrale sau certificatele de urbanism pot fi obținute rapid și fără costuri, direct de la primării și consilii județene. Noua măsură reduce birocrația, elimină taxele și deschide accesul la servicii publice moderne, la nivel național.

Românii primesc o veste care aduce o gură de oxigen la nivel administrativ: începând cu 22 iulie 2025, obținerea unor documente esențiale devine gratuită, direct prin primării și consilii județene.

Prin platforma națională MyEterra, extrasele de carte funciară, planurile cadastrale și alte acte fundamentale pot fi solicitate online, fără niciun cost, pentru prima dată la nivel național. Măsura promite simplificarea birocrației, reducerea cheltuielilor și acces rapid la serviciile publice, marcând o schimbare istorică în relația dintre stat și cetățean.

Actele gratuite, disponibile online prin MyEterra
Noua măsură, implementată la nivel național, presupune accesarea online, prin platforma MyEterra, a extraselor de carte funciară pentru informare și a extraselor din planul cadastral, documente necesare în special pentru emiterea autorizațiilor de construire sau alte acte administrative, scrie Fanatik.ro.

„În urma acestei inițiative, pentru persoanele care au nevoie de o autorizație de construire, primăria poate obține online și gratuit extrasul de carte funciară.

Totodată, măsura contribuie la creșterea eficienței instituțiilor publice prin acces mai rapid la datele cadastrale și de carte funciară”, potrivit unui comunicat al MDLPA.

Extinderea gratuității și la nivelul Capitalei
Primăria Capitalei confirmă că, începând cu 21 iulie 2025, actele esențiale pentru bucureșteni – autorizații de construire, certificate de urbanism, certificate de număr poștal și alte documente – pot fi obținute direct, online și fără taxe, tot prin platforma MyEterra.

„În urma iniţiativei ministrului MDLPA, Cseke Attila, săptămâna trecută am avut o întâlnire bună cu directorul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Laurenţiu Blaga, şi cu echipele din Primărie şi OCPI. Echipa ANCPI a fost deschisă şi ne-a ajutat imediat să punem lucrurile în mişcare”, a scris Stelian Bujduveanu, primarul general interimar al Capitalei, pe pagina sa de Facebook.

Etapele eliminării taxelor pentru documente cadastrale
Potrivit autorităților, este a treia etapă de simplificare a procedurilor. Din 7 aprilie 2025, extrasele de carte funciară, plan cadastral și cele de primă înregistrare au devenit gratuite pentru proprietarii care solicitau documentele la ghișeu. Începând cu 2 iunie 2025, și serviciile online pentru aceste acte sunt oferite fără cost.

„MyEterra este pusă la dispoziție de ANCPI, instituție aflată în subordinea MDLPA, iar prin intermediul acestei platforme reprezentanții desemnați ai Primăriilor și ai Consiliilor județene pot accesa direct și gratuit documentele necesare pentru soluționarea cererilor cetățenilor privind imobilele aflate în proprietate.

Toate aceste măsuri au impact direct asupra reducerii birocrației, creșterii calității serviciilor oferite cetățenilor și scurtării timpilor de interacțiune cu autoritățile”, a subliniat ministrul Dezvoltării.

Până în această primăvară, pentru un extras de carte funciară, românii achitau 25 de lei la ghișeu sau 20 de lei online. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a subliniat că statul nu ar trebui să perceapă taxe pentru astfel de servicii, având în vedere că sunt plătite deja prin impozite, iar orice proprietar de imobil ar trebui să poată obține gratuit aceste documente.

„Vorbim despre respectul statului pentru cetățean. Când cetățeanul se duce la un ghișeu și cere o informație, un document oficial emis de statul român, care este generat de un funcționar plătit din bani publici, atunci nu poți să ceri un tarif pentru asta, pentru că e un serviciu public, e exercițiul serviciului public care e în general pentru cetățean.

Statul trebuie să-și respecte cetățeanul, e dreptul lui de a primi un serviciu public, el îl plătește pe funcționar și nu e în regulă să cerem tarife pentru acest lucru. Deci orice cetățean care are în proprietate un imobil, o casă, un teren, va putea să ceară extras de carte funciară despre propriul imobil în mod gratuit”, a afirmat demnitarul.

Lista actelor eliberate gratuite
Extras de carte funciară pentru informare
Extras din planul cadastral
Extras de primă înregistrare
Autorizații de construire (documentația cadastrală)
Certificate de urbanism
Certificate de număr poștal (în București)
Alte acte administrative ce necesită documentație cadastrală

Măsura se aplică la nivel național, pentru toate primăriile și consiliile județene care utilizează platforma MyEterra, urmând să se extindă gradual către toate unitățile administrativ-teritoriale.

Stirea anterioara

Codul Rutier 2025: NU se montează pe mașini. E nevoie de omologare

Stirea Urmatoare

Trei avertizări nowcasting Cod Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase, noaptea trecută în județul Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.