NU se folosește când oprești la semafor. Greșeala pe care o fac mulți șoferi

NU se folosește când oprești la semafor. Greșeala pe care o fac mulți șoferi

Este corect să folosești frâna de mână atunci când aștepți la semafor? Mulți șoferi fac acest lucru pentru a împiedica mașina să se miște, însă poate avea efecte nedorite asupra autoturismului.

Este corect să folosești frâna de mână atunci când aștepți la semafor?
Frâna de mână, cunoscută și ca frână de parcare sau frână de urgență, este folosită pentru a împiedica mișcarea mașinii atunci când aceasta este oprită. Este esențial să o activăm de fiecare dată când oprim vehiculul, mai ales dacă îl lăsăm parcat pe un teren înclinat, pentru a preveni deplasarea accidentală.

Există mai multe tipuri de frână de mână. Cea clasică este o manetă pe care o ridici, de obicei amplasată între scaunele din față. Alte modele au o pedală montată lângă pedalele obișnuite, cum era cazul unor mașini vechi, precum Mercedes-Benz. În plus, în prezent, multe autoturisme moderne folosesc un buton electronic simplu, care se apasă pentru activarea frânei de parcare.

Unii șoferi apelează la frâna de mână atunci când stau la semafor, pentru a nu mai ține apăsată pedala de frână. Practic, o folosesc ca pe o versiune simplificată a funcției Auto-Hold. Însă, este aceasta o practică recomandată?

Efecte asupra mașinii
Dacă folosești frâna de mână pentru a evita să ții pedala de frână apăsată câteva secunde, trebuie să fii conștient că utilizarea frecventă a frânei de parcare poate provoca uzură. De exemplu, cablul frânei poate fi întins prematur, iar în situații extreme, acesta se poate rupe, notează Promotor.

Dacă mașina ta este echipată cu frână de parcare electrică, utilizarea frecventă a acesteia poate duce la uzura prematură a motoarelor care blochează frânele pe roțile din spate.

În cel mai bun caz, riști să rămâi fără frâna de mână funcțională, iar în situații mai grave, roțile din spate se pot bloca, ceea ce va împiedica deplasarea normală a vehiculului sau o va face extrem de dificilă.

Indiferent dacă mașina ta are transmisie manuală sau automată, cel mai indicat este să folosești frâna de serviciu, adică pedala de frână obișnuită, atunci când ești oprit la semafor. Aceasta reprezintă și un factor important de siguranță, deoarece în cazul unui impact din spate, riscul de a lovi vehiculul din fața ta este redus.

De asemenea, este esențial să verifici și să reglezi periodic frâna de mână, care este un element crucial pentru siguranță și poate fi motiv de respingere la Inspecția Tehnică Periodică (ITP).

Stirea anterioara

Botoșani în topul județelor privind furtul de energie electrică

Stirea Urmatoare

Medicamentele care îți suspendă permisul auto. Șoferii NU trebuie să le folosească. Lista s-a modificat

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.