Se pot primi alocații din țări diferite? Ce trebuie să știe românii care lucrează în străinătate

Se pot primi alocații din țări diferite? Ce trebuie să știe românii care lucrează în străinătate

Alocația pentru copii se poate primi din orice țară membră a UE, însă trebuie respectate anumite condiții. Ce trebuie să știe românii care lucrează în străinătate?

Românii care lucrează în Germania pot beneficia și ei de alocație pentru copii, la fel ca în oricare altă țară din Uniunea Europeană, dacă plătesc taxe la stat.

Chiar dacă beneficiază de acești bani, românii aflați în Germania trebuie să știe că nu pot beneficia de alocații din ambele țări în același timp.

În cazul în care mama cu copilul au rămas în România, iar tatăl a plecat la muncă în Germania, apare dreptul concurent. Acesta spune că un copil are dreptul la alocație pe fondul locului de reședință din România, dar și dreptul la alocație pe fondul locului de muncă din Germania.

Revendicările concurente sunt soluționate potrivit legislației Uniunii Europene, iar în astfel de situații există un sistem de clasare.

Legislația spune că drepturile la alocație pe fondul locului de muncă cântăresc mai greu decât cele pe baza locului de reședință.

Diferența de alocație este acordată de Germania
În cazul în care fondurile de sprijin cu la fel, dar diferă suma, atunci diferența este compensată.

Ziarulromanesc.de a venit și cu un exemplu în acest caz și spune că dacă o familie beneficiază de alocație în România de 631 lei (copii cu vârsta până la 2 ani) sau de 256 lei (copii cu vârsta între 2 ani și 18 ani), iar tatăl va pleca la muncă în Germania va primi o alocație de 250 de euro/copil.

În conformitate cu legislația UE, problema dublei îndreptățiri este abordată prin compensarea situației: în timp ce alocația pentru copii din România este încă acordată, oficiul german de prestații familiale plătește „alocația diferențiată pentru copii”, care acoperă diferența dintre alocația pentru copii din România și alocația pentru copii din Germania, rezultând o sumă de până la 250 de euro.

Este interzisă alocația din ambele țări
Cei care sunt descoperiți că primesc mai multe alocații pentru copii pot fi acuzați de fraudă și evaziune fiscală. Dacă primiți accidental alocații pentru copii din două țări din cauza unei erori fiscale, este esențial să raportați imediat situația la autoritatea fiscală a uneia dintre națiuni și să solicitați întreruperea acordării uneia dintre ele. În astfel de cazuri, trebuie să fiți pregătit să rambursați uneia dintre țări întreaga durată în care ați primit fondurile de două ori.

Legea mai spune că amenzile sunt egale atât pentru evaziune fiscală, cât și pentru fraudă. De asemenea, dacă suma trece de 100.000 de euro, atunci există și pedeapsa cu închisoarea de până la cinci ani.

Nu în ultimul rând, suma trebuie returnată la biroul de ajutoare familiale, iar de cele mai multe ori nu este posibil în rate.

Stirea anterioara

MAE, avertizare de călătorie pentru Grecia: Pericol major de incendii şi fenomene meteo extreme

Stirea Urmatoare

Telefonul înregistrează tot ce vorbim, fără să știm. Metoda simplă prin care poți dezactiva microfonul mobilului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.