Profesiile liberale, luate la ochi de Ministerul de Finanțe! Cum trebuie să își achite datoriile către stat

Profesiile liberale, luate la ochi de Ministerul de Finanțe! Cum trebuie să își achite datoriile către stat

Profesiile liberale, luate la ochi de Ministerul de Finanțe, care a publicat pe site-ul ANAF un ghid fiscal dedicat acestor categorii de profesioniști, prin intermediul căruia sunt îndrumați cum să își achite datoriile către stat.

Un ghid fiscal publicat dedicat lor precizează care le sunt obligațiile către stat.

Persoanele care obțin venituri din profesii liberale au obligaţia depunerii, la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi au sediul de desfăşurare a activităţii, ”Declaraţiei de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declarație de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere“ – formularul 0703 sau a ”Declaraţiei pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal”- Formularul electronic 7004, după caz, precizează ghidul

Profesiile liberale, luate la ochi de Ministerul de Finanțe! Cine sunt cei vizați
Persoanele fizice care obţin venituri din profesii liberale pot consulta ghidul fiscal care a fost publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Materialele informative se găsesc în secţiunea Asistenţă Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente şi alte materiale informative, precizează Ministerul Finanțelor -MFP.

„Sunt considerate venituri din profesii liberale veniturile obţinute de către medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, precum şi alte persoane fizice cu profesii reglementate în condiţiile legii.

Veniturile obţinute din profesii liberale desfăşurate în România se consideră ca fiind obţinute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate”, precizează sursa citată.

Mijloacele electronice de plată, promovate
Veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, sunt venituri din activităţi independente, fiind impozitate în sistem real.

Contribuabilii interesaţi pot găsi şi alte detalii despre Declaraţia unică pe care trebuie să o depună pentru această categorie de venituri, respectiv: ce formulare sunt necesare şi de unde se pot procura, cum se poate depune Declaraţia unică şi ce modalităţi de plată sunt puse la dispoziţia contribuabililor.

Potrivit MFP, rolul acestui nou ghid fiscal este de a stimula şi asista contribuabilii să declare corect veniturile realizate din profesii liberale şi să plătească impozitele şi contribuţiile datorate, inclusiv prin intermediul mijloacelor electronice de plată existente.

Ministerul Finanţelor va continua să extindă numărul materialelor informative dedicate persoanelor fizice şi juridice pentru a încuraja cât mai mult conformarea fiscală voluntară a contribuabililor, se mai arată în comunicatul citat.

Stirea anterioara

Se modifică structura anului școlar? Toți elevii și părinții trebuie să știe!

Stirea Urmatoare

Minor de 15 ani depistat de jandarmi cu droguri asupra sa

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.