Detaliul care ar putea „umfla” întreținerile cu câteva sute de lei

Detaliul care ar putea „umfla” întreținerile cu câteva sute de lei

Primavara ar trebui sa ne aduca cateva vesti bune. Pe langa vremea mai calda, portofelele noastre ar trebui sa se goleasca putin mai greu, avand in vedere ca intretinerea scade comparativ cu lunile de iarna. Cel putin teoretic. In practica, locatarii blocurilor s-ar putea trezi ca li se cer mai multi bani in aceasta perioada.

Motivul? Un dispozitiv care ar putea "umfla" costurile cu cateva sute de lei.

Un cititor Ziare.com ne-a semnalat ca asociatia de proprietari a pus un afis in care ii anunta pe locatarii blocului ca vor fi nevoiti sa dea 300 de lei pentru montarea unor detectoare de gaze si verificarea conductelor.

„(...) Vom avea de efectuat operatia de verificare a retelei de distributie de gaz si care va costa cca 300 de lei de apartament, intrucat dupa noua legislatie aparuta dupa incendiul de la Colectiv efectuarea verificarii retelei de gaz se face numai daca fiecare apartament va fi dotat cu un dispozitiv de detectie gaz. Pretul de 300 de lei va cuprinde operatia de verificare daca exista scurgeri de gaz si montarea unui kit de detectie gaz" - este o parte din mesajul trimis de cititorul Ziare.com, care locuieste in Sectorul 2 al Capitalei, intr-un bloc in curs de anvelopare.

Gaze mai scumpe de la vara? Vesti bune de la ANRE

Pe scurt, daca e sa dam crezare acestui mesaj, proprietarii de apartamente ar trebui sa-si instaleze un astfel de dispozitiv, fara de care nu se pot face verificarile obligatorii ale instalatiei de gaze.

Avand in vedere ca mesajul nu continea referiri la un act normativ care sa stipuleze acest lucru, Ziare.com a cerut lamuriri la institutiile abilitate.

In urma solicitarilor noastre, Ministerul Economiei si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta ne-au redirectionat catre Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE) in domeniul Energiei (ANRE), adica institutia care "elaboreaza si/sau aproba reglementari si norme tehnice la nivel national care stabilesc criteriile de siguranta tehnica, cerintele tehnice minime de proiectare, executie si exploatare, necesare pentru functionarea in conditii de eficienta si siguranta a obiectivelor din sectorul gazelor naturale".

De ce sunt necesare detectoarele de gaze

„Instalatiile de utilizare a gazelor naturale sunt, conform prevederilor legale in vigoare, proprietatea consumatorilor, iar montarea acestor dispozitive in cadrul instalatiilor de utilizare este necesara pentru a se asigura exploatarea acestora in conditii de siguranta, protejarea vietilor omenesti si evitarea unor evenimente nefericite", ne-a transmis ANRE.

Insa din ce e formata instalatia de utilizare a gazelor naturale? Ea este cuprinsa din ansamblul de conducte, aparate si accesorii, inclusiv focarul si cosul de evacuare a gazelor de ardere, situat dupa statia/postul de reglare a presiunii si masurare a debitului, dupa caz, cu exceptia aparatului de masurare a debitului care face parte din sistemul de distributie.

Bun, bun... Dar suntem obligati sa montam detectoare de gaze sau nu?

Detectoarele de gaze se pot dovedi a fi utile, insa nu toata lumea e nevoita sa le monteze.
Potrivit ANRE, aparatele sunt obligatorii doar in situatia in care "conditiile tehnice nu mai corespund cu documentatia tehnica avizata in baza carora au fost realizate operatiunile de receptie tehnica si punere in functiune a instalatiei de utilizare a gazelor naturale".

Altfel spus, „daca instalatia de utilizare corespunde cu conditiile tehnice incidente la momentul punerii in functiune, respectiv tamplaria ferestrelor, suprafetele vitrate, delimitarea incaperilor si grilele de ventilare au aceleasi caracteristici, atunci nu se impune montarea detectoarelor automate de gaze naturale".

Insa situatia se schimba in momentul in care au fost facute modificari la structura initiala a imobilului (adica in momentul in care conditiile tehnice nu mai sunt aceleasi, dupa cum s-au exprimat cei de la ANRE), iar aici intra si montarea ferestrelor de tip termopan.

Abia atunci apare obligativitatea de a monta detectoarele automate de gaze, potrivit Ordinului ANRE nr. 5/2009, cu modificarile si completarile ulterioare. Iata prevederile mentionate la punctul 8.3, aliniatul (2):

„Pentru cazul in care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala (securizat, tip termopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4) in aer, care actioneaza asupra robinetului de inchidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi".

Totodata, ANRE ne-a mai trimis la o alta prevedere
De asemenea, echipa care face verificarile la gaze poate solicita proprietarului imobilului montarea unui astfel de aparat, dar doar in cazul in care constata ca instalatia nu poate fi folosita in deplina siguranta.

Prevederea e inclusa la art. 8 din Procedura privind verificarile si reviziile tehnice ale instalatiilor de utilizare a gazelor naturale aprobata prin Ordinul ANRE nr. 179/2015, la aliniatele (2) si (3):

„(2) In situatia in care, in urma verificarii sau a reviziei tehnice a instalatiei de utilizare, OE (operatorul economice - n.red.) constata ca nu sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei de utilizare, clientul final are obligatia sa faca toate demersurile necesare pentru indeplinirea acestor conditii, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze. (...)

 (3) In situatia in care, in urma verificarii sau a reviziei tehnice a instalatiei de utilizare, OE constata ca nu sunt indeplinite conditiile tehnice de functionare in siguranta a instalatiei comune de utilizare, clientul final/clientii finali are/au obligatia sa faca toate demersurile necesare pentru indeplinirea acestor conditii, inclusiv prin montarea de detectoare automate de gaze."

Ordinul ANRE 179/2015

Ce concluzii tragem

Potrivit prevederilor semnalate de ANRE, putem trage urmatoarele concluzii:
- Verificarea instalatiei de gaze nu ar depinde de montarea detectoarelor, asa cum se precizeaza in mod gresit in afisul trimis de cititorul nostru;
- Ba mai mult, in urma verificarii instalatiei de gaze se poate cere montarea unor astfel de dispozitive;
- Montarea unui detector de gaze e obligatorie atunci cand se aduc unele modificari imobilului, inclusiv montarea geamurilor termopan, deci este si cazul reabilitarii blocurilor, iar obligatia este valabila si in cazul geamurilor cu o grosime mai mare de 4 mm. Sursa: ziare.com

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Razie de amploare în municipiul Botoșani. Au fost aplicate 31 de sancțiuni în valoare de 14.600 de lei

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.