Cât costă să mori în 2014? Cât plătești pentru o înmormântare?

Cât costă să mori în 2014? Cât plătești pentru o înmormântare?

Cheltuielile comune, obligatorii atât pentru bogați cât și pentru săraci se rezumă la cele legate de formalitățile birocratice și de serviciile preoților. Astfel, dacă apelează la serviciile unei firme de pompe funebre ambele categorii de români trebuie să achite suma de 60 de lei pentru eliberarea certificatului medical de constatatare a decesului. La fel, pentru îmbălsămarea defunctului există un tarif fix, de aproximativ 300 de lei. Chiar dacă, în mod oficial, prețul pentru slujba de înmormântare este de doar câteva zeci de lei, rudele îndoliate trebuie să știe că „taxa benevolă” percepută de preoți este, în medie de 250 de lei, noteaza Vocea Transilvaniei.

La aceasta se adaugă taxa, la fel de „voluntară”, de 50 de lei pentru fiecare din cei patru gropari. Comune, atât pentru bogat cât și pentru sărac, sunt tarifele pentru cumpărarea unui loc de veci. În funcție de cimitirul ales, privat sau public, prețurile unui loc de odihnă variază între 180 și 500 de lei, în funcție de perioada pentru care se face concesionarea. Aici se opresc, din punct de vedere financiar, similitudinile celor două tipuri de înmormântare. Costurile legate de sicrie, accesoriile acestora, aranjamente florale și alte produse specifice, transportul și masa de parastas, dau adevărata măsură financiară a celui decedat.

Firmele de pompe funebre s-au adaptat la rândul lor realităților economice, nu scăzând nivelul tarifelor ci oferind pachete minimale pentru cei cu mai puțină dare de mână. Cu toate acestea, profitând de faptul că oamenii se văd constrânși de timpul limitat, impun prețuri care le aduc încasări cu mult peste nivelul cheltuielilor. Astfel cele mai ieftine sicrie pe care le oferă aceste firme, unele care depășesc cu puțin statutul de patru scânduri prinse-n cuie, pornesc de la prețul de 200 de lei. Vorbim aici despre un obiect simplu, superficial stilizat, fără mânere sau alte accesorii. Conform tradiției, până la construirea unui moment funerar, este necesară o cruce temporară, din lemn sau metal, adauga Vocea Transilvaniei

Cel mai mic tarif pe care l-am găsit pentru acest obiect este de 30 de lei. Un alt obiect devenit obligatoriu în ritualul funerar este buchetul de pe sicriu. Prețul minim al acestuia este de 80 de lei. Lumânările, candelele, prosoapele, batistele sau năframele, sunt alte obiecte necesare, pentru care se scot din buzunare cel puțin 50 de lei. Urmează cheltuielile logistice. Pentru transportare defunctului de acasă spre cimitir este necesară o cheltuială de minim 150 de lei. Pentru concesionarea unui loc de veci, pe perioada minim acceptată de șapte ani, taxa percepută de majoritatea cimitirelor publice pornește de la 180 de lei.

Cheltuielile comune, obligatorii atât pentru bogați cât și pentru săraci se rezumă la cele legate de formalitățile birocratice și de serviciile preoților. Astfel, dacă apelează la serviciile unei firme de pompe funebre ambele categorii de români trebuie să achite suma de 60 de lei pentru eliberarea certificatului medical de constatatare a decesului. La fel, pentru îmbălsămarea defunctului există un tarif fix, de aproximativ 300 de lei. Chiar dacă, în mod oficial, prețul pentru slujba de înmormântare este de doar câteva zeci de lei, rudele îndoliate trebuie să știe că „taxa benevolă” percepută de preoți este, în medie de 250 de lei, noteaza Vocea Transilvaniei

La aceasta se adaugă taxa, la fel de „voluntară”, de 50 de lei pentru fiecare din cei patru gropari. Comune, atât pentru bogat cât și pentru sărac, sunt tarifele pentru cumpărarea unui loc de veci. În funcție de cimitirul ales, privat sau public, prețurile unui loc de odihnă variază între 180 și 500 de lei, în funcție de perioada pentru care se face concesionarea. Aici se opresc, din punct de vedere financiar, similitudinile celor două tipuri de înmormântare. Costurile legate de sicrie, accesoriile acestora, aranjamente florale și alte produse specifice, transportul și masa de parastas, dau adevărata măsură financiară a celui decedat. Sursa: Realitatea.net

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Telefonul înregistrează tot ce vorbim, fără să știm. Metoda simplă prin care poți dezactiva microfonul mobilului

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.