Sfinții Ioachim și Ana, sărbătoriți pe 9 septembrie. Cui spunem „La mulți ani”

Sfinții Ioachim și Ana, sărbătoriți pe 9 septembrie. Cui spunem „La mulți ani”

În calendarul ortodox, Sfânta Ana este sărbătorită la data de 9 septembrie, a doua zi după Sfânta Maria Mică sau Adormirea Maicii Domnului. Află ce nume se serbează de Sfânta Ana și cui trebuie să transmitem mesaje de la mulți ani astăzi.

Numele Ana este unul dintre cele mai folosite de creștini. Ea este mama Fecioarei Maria, născătoarea Mântuitotului Iisus Hristos. Mari personalități din istorie au purtat acest nume, printre care le enumărm pe Ana Aslan, Ana Blandiana sau Regina Ana.

Mai jos, lista numelor care se sărbătoresc de Sfânta Ana. Cui trebuie să trimiți mesaje de la mulți ani astăzi.

Ce nume se serbează de Sfânta Ana
Ana Anamaria
Ana-Maria
Aneta
Anișoara
Anita Anuța
Anica
Anca / Ancuța

Semnificația numelui Ana Numele Ana provine din Vechiul şi Noul Testament și este unul dintre cele mai folosite din creștinătate. În România este al treilea cel mai frecvent nume feminin după Maria și Elena.

Forma gebraică a numelui este „Hannah” – specific mai multor personaje biblice – care se traduce „a binevoi”, „a avea milă”, „ascultarea rugăciunii”, „îndurarea lui Dumnezeu”. Din varianta ebraică, greci au transformat-o în „Anna – es”, iar latinii au preluat-o în aceeași formă.

Există și teorii potrivit cărora „Hannah” este abrevierea unei fraze care înseamnă „Iahve (Dumnezeu) s-a îndurat”.

Cine a fost Sf. Ana Sfânta

Ana a fost mama Fecioarei Maria și, potrivit scrierilor bisericești, ea ar fi provenit dintr-un neam preoțesc și era mezina preotului Matan.

Sfânta Ana a fost cununată cu înțeleptul Ioachim din Galileia și, conform evangheliei, Ioachim era mâhnit de faptul că nu pot avea copii, dar nu se mânuia împotriva lui Dumnezeu, ci întotdeauna spunea: “Mă voi retrage în pustiu și voi sta i nu voi mânca nimic, ci mă voi ruga și voi plânge, până când Dumnezeu va da roada pântecelui soției mele”.

Și, după multă vreme de rugăciune și post, prin rânduiala lui Dumnezeu, cei doi au avut un copil la bătrânețe, pe Fecioara Maria.

Toată viața, Sfânta Ana a făcut rugăciuni, a ținut post și a ales să ajute oamenii aflați la nevoie, deoarece și-a dorit să împlinească cuvântul Domnului. Aceasta a rămas în istoria bisericească drept ocrotitoarea copiilor, iar credincioșii o chemau atunci când nu puteau da naștere copiilor sau când erau puși în fața unui necaz.

Stirea anterioara

Compania aeriană Wizz Air anunță introducerea unei noi rute din Suceava

Stirea Urmatoare

ISU Botoșani: Respectarea regulilor de prevenire a incendiilor

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.