„Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”

„Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”

Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani prin Biroul Siguranța Școlară, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani implementează în acest an școlar Campania națională pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”.

Campania se desfășoară în perioada ianuarie – iunie 2024 și are drept scop creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de violență școlară care se manifestă în rândul elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar prin informarea și înțelegerea unor noțiuni din domeniul juridic și creșterea gradului de siguranță a elevilor prin informarea părinților asupra comportamentelor de risc și situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși aceștia.

Contextualizat campaniei, la nivelul a cinci unități de învățământ din județ, va fi organizat un concurs pe tema elaborării unui material de informare și de prevenție: un Logo privind siguranța școlară și un slogan de însoțire a Logo-ului pentru prevenirea violenței școlare.

Concursul se va adresa elevilor din clasele a VI a – a VIII a și va avea trei etape – locală (la nivelul unității de învățământ), județeană și respectiv națională.

Informații de background:
Violența asupra elevilor reprezintă un concept integrator pentru diversele forme de abuz fizic, verbal, emoțional, neglijare, trafic, violență prin internet, violență de gen, etc. Această formă de violență include violența între egali, respectiv între elevi. De asemenea, violența asupra elevilor cuprinde forme de rele tratamente comise de către adulți aflați în poziție de răspundere, putere ori în relație de încredere cu copilul, care produc vătămare asupra sănătății acestuia și îi pun în pericol dezvoltarea, demnitatea și moralitatea.

Noțiunea de violență presupune utilizarea forței și a constrângerii fizice, psihice sau morale asupra unei persoane care nu dorește să fie tratată în acest mod. De aceea violența implică mereu și agresivitatea sau un comportament agresiv.

Agresivitatea reprezintă o formă de comportament orientat în sens distructiv, care poate cauza prejudicii de natură fizică sau morală altor persoane. Comportamentul agresiv se poate manifesta de la abuzuri verbale - prin cuvinte care jignesc, calomniază;  abuzuri fizice  - lovirea sau alte violențe;  până la distrugerea bunurilor unei persoane. 

Siguranța elevilor și a personalului didactic în incinta unităților de învățământ preuniversitar și zona adiacentă acestora constituie una din condițiile fundamentale pentru organizarea unui proces educațional de calitate, performant.

Ca factor de răspundere în asigurarea unui climat corespunzător de siguranță în zona unităților de învățământ, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, în anul școlar curent s-au desfășurat:
564 de activități cu caracter de informare și prevenire, în cadrul orelor de curs, dintre care 131 privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență și 72 privind combaterea bullying/ cyberbullying;
130 participări la activități cu caracter educativ - preventiv destinate altor categorii de beneficiari decât elevii (cadre didactice și părinți)
82 informări cu privire la elevii aflați în situații de risc, adresate: Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, unităților de învățământ preuniversitar, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția a Copilului Botoșani, serviciilor/compartimentelor de asistență socială din cadrul autorităților publice locale
177 controale pe linia sistemelor de securitate private în unitățile de învățământ
879 activități de patrulare ale dispozitivului de ordine și siguranță publică sau poliție rutieră.

Stirea anterioara

Site-ul Camerei Deputaților a fost atacat de hackeri, iar datele de identitate ale unor demnitari au fost furate

Stirea Urmatoare

Nume care se serbează în Duminica Floriilor

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.