Promotorii Voluntariatului - SGG la Liceul Sportiv Botoșani cu APC Botoșani - FOTO

Promotorii Voluntariatului - SGG la Liceul Sportiv Botoșani cu APC Botoșani - FOTO

Săptămâna Națională a Voluntariatului 2022 a fost marcată de elevii Liceului cu Program Sportiv Botoșani prin întâlniri cu echipa de Voluntari a unității, ambasadorii  juniori EPAS, dezbateri și exemple de bună practică. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Programului Promotorii voluntariatului în România, inițiat de Secretariatul General al Guvernului României și reprezentat, la nivel județean, de Asociația pentru protecția consumatorilor Botoșani, ca  organizație neguvernamentală. Activitatea a fost desfășurată cu doua grupe diferite: una cu elevi 13-15 ani si una cu ambasadori cu 17-18 ani.

Astfel, elevii claselor a X-a au prezentat exemple de bună practică, au discutat despre tipurile de voluntariat, avantajele și dezavantajele acestuia. Ei  au enumerat domeniile  în care pot activa ca voluntari -  asistența şi serviciile sociale, protecția drepturilor omului, alte domenii precum: medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social şi comunitar. Participanții s-au informat despre ce înseamnă un ONG și au împărtășit din experiența personală.

S-au clasificat tipurile de voluntariat: individual sau în grup (inclusiv de familie, la secțiunea în grup), pe cont propriu sau corporatist, național sau internațional.

Echipa de voluntari EPAS  din programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European” a Liceului, inițiată și condusă de eleva Palade Bianca din clasa a XII-a A, a susținut o sesiune de informare și diseminare despre activitățile desfășurate de echipa de Ambasadori juniori EPAS. În acest cadru s-au dezbătut teme precum: drepturile omului, dreptul la libertate și pacea în Uniunea Europeană.

S-a explicat care sunt beneficiile voluntariatului și modalitățile prin care se poate realiza acesta, importanța timpului alocat.

”Calitatea esențială a voluntarului este empatia și dorința de a-i ajuta pe ceilalți, de a ieși din zona de confort și de  a aduce o schimbare în viețile celorlalți, dar și a lor. Voluntariatul are ca rezultat îmbunătățirea  competențelor cognitive, sociale și emoționale. Nu are importanță dacă voluntarul are o situație materială foarte bună sau mai puțin bună, activitățile pot fi de la cele mai simple până la complexe, de la donarea de bunuri până la îngrijirea unor animale în adăposturi sau construcția unei case. Acțiunile simple pot avea un impact imens asupra unei persoane sau a unei întregii comunități. Prin voluntariat se creează o structură care se dezvoltă în permanență, aducând o stare de bine atât beneficiarilor cât și voluntarilor. Acestea sunt câteva dintre ideile aduse în discuție pe parcursul evenimentului de către participanți, care au vorbit liber și convingător”, a declarat prof.Carmen -Silvia Ciobanu Liceul cu Program Sportiv Botoșani, organizator.
 
În același context a avut loc la LPS o întâlnire între reprezentanții AJOFM și elevii claselor a XII a, cu scopul informării și consilieii privind cariera.

Viitorii absolvenți au fost informați cu privire la programele de formare profesională oferite de agenție precum și de avantajele absolvirii lor, respectiv primirea unor subvenții cuprinse între 1800 și 3600 lei la finalizare. De asemenea viitorii absolvenți au fost informați în legătură cu medierea muncii pe locurile de muncă din țară și din străinătate și au primit materiale informative utile în stabilirea traseului profesional, prefigurând astfel creşterea şanselor de inserţie profesională a acestora.

Activitățile pe tema voluntariatului vor continua la Botoșani prin: 
-întâlniri cu elevi de la Colegiul Economic ”Octav Onicescu”, 
-în cadrul manifestării consacrate zilei de 9 Mai la Instituția prefectului Botoșani 
-la liceul ”Grigore Ghica” din Dorohoi, 
-o activitate de strângere de fonduri organizată în parteneriat cu Asociația IHTISla Uvertura Mall de, 1 iunie, 
-alte evenimente ad-hoc organizate în spații publice precum 
-pietonalul Unirii, 
-parcul Mihai Eminescu etc.

SGG.GOV.RO – Secretariatul General al Guvernului » Programul ”Promotorii Voluntariatului în România”

SCOPUL PROGRAMULUI: Creșterea gradului de susținere a voluntariatului de către autoritățile publice locale

OBIECTIVUL PRINCIPAL: Sprijinirea dezvoltării capacității operaționale a  organizațiilor neguvernamentale, prin stimularea parteneriatului dintre administrația publică locală și organizațiile neguvernamentale din domeniul voluntariatului pentru încurajarea activităților și demersurilor realizate de către acestea la nivel central și local, în beneficiul comunităților locale.

Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV) este un eveniment initiat si coordonat de catre Pro Vobis - Centrul National de Resurse pentru Voluntariat incepand cu anul 2002 si implementat in colaborare cu sute de parteneri locali - ONGuri si institutii care implica voluntari, si centre de voluntariat. SNV este cel mai mare eveniment anual de celebrare a voluntariatului si de apreciere publica a voluntarilor din Romania, menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor.
 

Stirea anterioara

Vezi cum se prepară vinul medicinal din flori de păpădie

Stirea Urmatoare

WhatsApp introduce o nouă funcție. La ce va folosi Hidden Group

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.