Centrul Europe Direct Botoșani la Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități 2019 la Botoșani

Centrul Europe Direct Botoșani la Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități 2019 la Botoșani

Astăzi, 3 decembrie, Centrul Europe Direct Botoșani a fost invitat la manifestările prilejuite de marcarea Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități la Uvertura Mall. Evenimentul, prezentat cu mult talent de actorul actorul botoșănean Marius Rusu de la Teatrul de copii și Tineret ”Vasilache” Botoșani, a fost deschis de Daniel Hliban, președintele Structurii Teritoriale Botoșani a Colegiului național al asistenților sociali din România.

Invitat să ia cuvântul Radu Căjvăneanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Botoșani, a lansat o întrebare: Ce face Europa pentru persoanele cu dizabilități din Botoșani?

Pentru a ușura răspunsul, reprezentantul Centrului Europe Direct a prezentat un clip video despre 8 proiecte cu fonduri europene din Botoșani care pot fi de folos persoanelor cu dizabilități (Link: https://photos.app.goo.gl/DPVVwSNbsCss6eCR9). Este vorba de prectele denumite: Reabilitări de carosabil, trotuare și spații verzi, Iluminat stradal, Creșterea siguranței cetățenilor, Centrul de incluziune socială, Ambulatorul Spitalului ”Sfântul Gheorghe” cu baza de tratament a și fizioterapie, Amenajarea semaforizată a principalelor străzi și intersecții, Cornișa Aquapark cu spații de fizioterapie, Centrul de Îngrijire pentru persoanele vârstnice de la conacul Ion Pillat Miorcani (aflat în stadiu de proiectare). Proiectele au fost evaluate în prealabil în cadrul a două sondaje la care au participat peste 100 de botoșăneni, dintre care o bună parte persoane cu dizabilități, stabilindu-se ordinea de mai sus. Apoi au fost distribuite în sală extrase foto din filmuleț iar participanții au fost invitați să realizeze, în cadrul atelierelor, pe lângă propriile lor creații, colaje cu cele mai interesante imagini.

Manifestarea s-a derulat în ritm deconectat și susținut pe parcursul a mai bine de trei ore. Am remarcat spectacolul consistent oferit de elevii Școlii speciale ”Sfântul Stelian” din Botoșani, coordonați de profesorii plini de inimă și talent Alina și Aurel Răileanu, dansurile și colindele interpretate de tinerii Centrului de plasament ”Prietenia”, piesa de teatru Scufița Roșie sau luptătorii de taekwondo. O profundă emoție au produs perechile de ghetuțe care așteptau cuminți sub Pomul de Crăciun sosirea Sfântului Moș Nicolae.

Prezent la eveniment, domnul Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani, a acordat Centrului Europe Direct o declarație în care i-a felicitat pe organizatori. Răspunzând la întrebarea ”Cum ajută Europa persoanele cu dizabilități din Botoșani?” a spus că da, în această privință, Europa pune mult suflet. Video: https://photos.app.goo.gl/dC2kgNcdSS1tQH2u9

În final Centrul Europe Direct a acordat premii, constând în jocuri de la Comisia Europeană, pentru cele mai interesante colaje realizate cu imagini din proiectele europene cu fonduri de coeziune la Botoșani, destinate inclusiv persoanelor cu dizabilități. Cele mai interesante colaje au fost realizate de tinerii de la Centrul de plasament ”Prietenia” Botoșani care si-au adjudecat și premiile puse în joc.

Participanți și parteneri la evenimentul având ca organizator principal Colegiul Național al Asistenților Sociali – Structura Teritorială Botoșani, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani: Complex de apartamente ”Cireșarii”, Centrul de zi pentru copii cu nevoi speciale ”Șansa mea”, Complex de case de tip familial ”Sf Mina”, Centrul de Plasament ”Prietenia” și Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane cu dizabilități ”Lucie Lecomte”, Asociația Nevăzătorilor din România – filiala Botoșani, Asociația Națională a Surzilor din România –filiala Botoșani, Asociația Părinților Copiilor cu Autism din Județul Botoșani, Asociația “Ne trebuie speranță” Botoșani, Asociația ”Down Activ” Moldova, Asociația ”Ridică-te și umblă!” și Școala Profesională Specială ”Sf Stelian” Botoșani. Ei au organizat cadrul necesar de manifestare a abilităților intr-o atmosferă de carnaval la care participanții – persoane cu sau fără dizabilități – au purtat măști (ochelari colorați în cadrul ATELIERELOR CREATIVE) pentru a întări viziunea societății civile că TOȚI SUNTEM EGALI .

„Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România este autoritatea profesională în domeniu care reprezintă, apără și promovează drepturile și interesele membrilor la nivel local, naţional și internaţional, apără onoarea, libertatea şi independenţa profesională a asistentului social în exercitarea profesiei, asigură respectarea de către asistenţii sociali a obligaţiilor care le revin faţă de beneficiari, instituţii şi societate, în concordanţă cu normele deontologice ale profesiei”, se arată într-un comunicat emis de Structura Teritorială Botoşani a Colegiului Naţional al Asistenţilor Sociali din România, și care poartă semnătura președintelui Daniel Hliban.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

300 de locuri sunt puse la dispoziția tinerilor de Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.