Ajutoare pentru agricultori deblocate sau acordate în premieră de Guvern

Ajutoare pentru agricultori deblocate sau acordate în premieră de Guvern

Începând cu această toamnă motorina utilizată pentru lucrările agricole va fi din nou subvenţionată. Conform unei hotărâri de Guvern aprobată pe 9 octombrie, susţinerea accizei va fi de 1,399lei/litru de motorină, cu o creştere de 16% faţă de subvenţia acordată anterior.

Prin respectivul act normativ, executivul premierului Ponta reia procedura de  rambursare a sumelor reprezentând diferenţa dintre acciza standard şi acciza redusă, cererile pentru anul 2013 urmând a fi depuse până pe 13 decembrie, iar, pentru anul 2014, în perioada 1-31 decembrie. Se estimează că, la nivel naţional, se va aplica schema de ajutor pentru o cantitate totală de 90 mil. de litri de motorină în 2013 şi de 320 de mil. de litri în 2014.

În anul 2012 botoşănenii au solicitat subvenţie pentru aproape 5 mil. de litri de motorină, în valoare de circa 5,9 milioane de lei.

Fermierii din Răuseni, Lunca şi Hlipiceni au, în acest an, posibilitatea unui nou tip de sprijin financiar introdus de Guvern. Crescătorii de ovine şi caprine pot solicita să fie beneficiarii „Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate”. Conform specialiştilor APIA, cele trei comune se încadrează în criteriile zonelor defavorizate, iar cuantumul maxim ce poate fi oferit este de 6,5 euro/cap de animal. Specialiştii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură pot oferi mai multe detalii privind condiţiile de eligibilitate şi modalităţile de acordare a sprijinului oferit acum pentru prima dată.

În aceeaşi şedinţă, Guvernul a aprobat şi cuantumul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul vegetal pentru anul  2013, la nivelul de 21 euro/hectar. Cultivatorii de sfeclă de zahăr vor primi şi un sprijin suplimentar în valoare de 113,65 euro/hectar.

În judeţul Botoşani culturile de sfeclă de zahăr au atins, în acest an, o suprafaţă de 2.351 de hectare. „Ştiu că în aceste zile se derulează plăţi substanţiale prin APIA. Întreg personalul instituţiei este prins în activitate, iar Guvernul a anunţat, iată, alte plăţi ce se vor face în lunile ce vor urma. Cu cât mai mulţi fermieri botoşăneni solicită aceste ajutoare, cu atât mai bine pentru judeţ.”, este comentariul prefectului Costică Macaleţi.

La sfârşitul anului 2012, în Botoşani erau înregistrate 957 de ferme, 899 dintre acestea producând în domeniul vegetal, iar 58 în cel zootehnic.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Autorități puse în alertă după ce un copil a rămas blocat într-un apartament din Dorohoi. Pompierii au intervenit cu autoscara - FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.