Sănătatea dinţilor şi rezultatele şcolare

Sănătatea dinţilor şi rezultatele şcolare

Igiena orală este foarte importantă, indiferent de vârstă. Un zâmbet sănătos şi frumos determină o stare de bine şi poate creşte calitatea vieţii. Problemele ce apar la copii la nivelul dinţilor, nu crează numai o neplăcere de moment, dar pot fi asociate şi cu scăderea încrederii în sine şi pot avea efecte negative pe termen lung, prelungindu-se atât în adolescenţă cât şi la maturitate. Noile studii arată faptul că problemele cu dinţii pot contribui la scăderea performanţelor şcolare.

Rezultatele unor cercetări recente afirmă faptul că igiena orală defectuoasă este corelată cu performanţă scăzută la şcoală. Studiul, realizat pe 1500 de copii americani proveniţi din familii defavorizate a arătat faptul că în cazul copiilor cu probleme dentare exista o rată mai mare a abandonului şcolar. De asemenea, copiii cu dureri de cauză dentară sunt de 4 ori mai predispuşi să aibă media generală mai mică decât cei fără probleme la nivelul dinţilor. În medie, copiii cu probleme dentare absentează cu până la trei zile pe săptămână mai mult decât cei fără. Acest studiu a arătat faptul că igiena orală corectă nu e legată numai de încrederea în sine, ci şi de rezultate bune şcolare.

Ce soluţii există?

Experţii consideră că este necesară o mai bună informare în cadrul şcolilor şi grădiniţelor, astfel că integrarea unor programe de educaţie pentru igiena orală în sistemul de învăţământ este o foarte bună soluţie.  În plus, părinţii trebuie să le prezinte copiilor şi să-i încurajeze să folosească în mod corect produsele pentru igiena dentară încă de la vârste fragede, să meargă regulat la medicul dentist de două ori pe an, sau chiar la ortodont, dacă este nevoie.

Copiii trebuie învăţaţi de mici să folosească produsele destinate curăţării dinţilor: periuţa, pasta de dinţi şi aţa dentară de minimum două ori pe zi. Există paste de dinţi speciale, cu conţinut de fluoruri adaptat fiecărei categorii de vârstă şi cu diverse arome, astfel ca periajul să fie cât mai plăcut. De asemenea, nu trebuie refuzat nici tratamentul ortodontic, deoarece dinţii înghesuiţi au predispoziţie mai mare pentru apariţia cariilor dentare, sau eventual sigilările zonelor predispuse la caria dentară.

Şi alimentaţia are un rol foarte important în menţinerea sănătăţii dinţilor, de aceea este important să se limiteze sau să se evite  consumul de gustări bogate în carbohidraţi, alegând în schimb fructele sau iaurturile.

Indiferent de vârstă, trebuie conştientizată importanţa unor dinţi frumoşi şi acţionat pentru a-i menţine cât mai sănătoşi. Acest articol a fost oferit de comunitatea doctoruldedinti.info.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.